Ida
5 °C
7 °C

Segít a gerincsérülten az antidepresszáns

2009.10.19. 12:15
Egy gyakori antidepresszáns mozgástréninggel együtt hozzájárult ahhoz, hogy részleges gerincagysérülést elszenvedett emberek jobban és gyorsabban tudjanak járni - közölték vasárnap amerikai kutatók.

Az agy egyik ingerületátvivő anyagára, a szerotoninra ható antidepresszánst adtak mozgásterápiájuk előtt a Chicagói Rehabilitációs Intézet kutatói gerincagysérülésen átesett embereknek. "A szer növelte a terápia hatásait" - állapította meg George Hornby kutatásvezető, aki eredményeiket a héten ismerteti egy szakmai konferencián.

A vizsgálatba ötven önkéntes kapcsolódott be, akik korábban részleges gerincagysérülést szenvedtek el. Most egy nyolc hétig tartó tréningen vettek részt; ennek során öt órával a sétapadra állás előtt vagy escitalopram hatóanyagot, vagy placebót kaptak. A sétapadra nem teljes súlyukkal nehezedtek, hanem tömegük 40 százalékáig tehermentesítették őket egy hevederrel.

Hornby elmondta, hogy minden páciens állapota javult a mozgástréning végére, ám azok, akik hatóanyag tartalmú szert kaptak, jóval gyorsabban tudtak járni, mint azok, akik placebót. A kutató úgy véli, az antidepresszáns abban segít, hogy hatására megfeszülnek az izmok, ami egyfajta reflexet jelent, amelyre támaszkodva javul a járás.