Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nukleáris űrhajót építenek az oroszok

2009.11.02. 16:55 Módosítva: 2009-11-02 17:00:19
A nukleáris reaktorral meghajtott űrhajók kétszer hatékonyabbak a rakétával meghajtottaknál, ezért könnyebben elérhetjük velük a szomszédos bolygókat. Egyelőre kérdéses, hogy az oroszoknak sikerül-e megvalósítaniuk az elképzeléseiket.

Nukleáris hajtóműveket most is használnak az űrhajókon, de ezeknek a fedélzetén csak passzív maghasadás történik. Ez annyit jelent, hogy a radioaktív plutónium-238 izotóp bomlásakor keletkező hővel termelnek áramot. Nem túl sokat, ezzel a módszerrel csak néhány száz wattot állítanak elő.

Oroszország űrkutatói azonban egészen máson törik a fejüket. Ők aktív fúziós reaktorral meghajtott űrhajókról álmodnak, mert azok sokkal több energiát termelnek. Az USA és a Szovjetunió is kísérletezett a technológiával az 1960-as években. A szovjet atomműholdak több ezer wattot termeltek és körülbelül egy évig működtek.

Még ennél is komolyabb reaktorokat terveznek az oroszok: Anatolij Perminov, a Roszkozmosz űrhivatal vezetője megawattos űrhajók fejlesztéséről beszélt, amire 600 millió dollárt szánnak, és körülbelül 9 év alatt végeznének a munkával. Az összeg nem túl nagy ahhoz képest, hogy a jövőbeni holdutazáshoz szükséges Orion űrkapszula fejlesztésére az USA már 3 milliárd dollárt elköltött.

Az orosz mérnököknek elég hatékonyan kell dolgozniuk, hiszen a nukleáris fejlesztéseknél sokkal több biztonsági problémát kell megoldani, mint a hagyományos üzemanyag-meghajtású Orion esetében. Például meg kell védeni az utasokat a radioaktív sugárzástól.

A New Scientist tudományos lap szerint az oroszok támogatást próbálnak szerezni a jól hangzó projekthez, és korántsem biztosított a siker. A nukleáris hajtóművek fejlesztésével utoljára az 1960-70-es években foglalkoztak aktívan, és a NASA is két év után lefújta a 2005-ben indított programját, aminek a célja a Mars elérése lett volna. Persze még van időnk megvárni, hogy mi lesz az orosz projekttel, hiszen csak 2012-re ígérnek eredményt.