Jolán
2 °C
4 °C

Nukleáris űrhajót építenek az oroszok

2009.11.02. 16:55 Módosítva: 2009-11-02 17:00:19
A nukleáris reaktorral meghajtott űrhajók kétszer hatékonyabbak a rakétával meghajtottaknál, ezért könnyebben elérhetjük velük a szomszédos bolygókat. Egyelőre kérdéses, hogy az oroszoknak sikerül-e megvalósítaniuk az elképzeléseiket.

Nukleáris hajtóműveket most is használnak az űrhajókon, de ezeknek a fedélzetén csak passzív maghasadás történik. Ez annyit jelent, hogy a radioaktív plutónium-238 izotóp bomlásakor keletkező hővel termelnek áramot. Nem túl sokat, ezzel a módszerrel csak néhány száz wattot állítanak elő.

Oroszország űrkutatói azonban egészen máson törik a fejüket. Ők aktív fúziós reaktorral meghajtott űrhajókról álmodnak, mert azok sokkal több energiát termelnek. Az USA és a Szovjetunió is kísérletezett a technológiával az 1960-as években. A szovjet atomműholdak több ezer wattot termeltek és körülbelül egy évig működtek.

Még ennél is komolyabb reaktorokat terveznek az oroszok: Anatolij Perminov, a Roszkozmosz űrhivatal vezetője megawattos űrhajók fejlesztéséről beszélt, amire 600 millió dollárt szánnak, és körülbelül 9 év alatt végeznének a munkával. Az összeg nem túl nagy ahhoz képest, hogy a jövőbeni holdutazáshoz szükséges Orion űrkapszula fejlesztésére az USA már 3 milliárd dollárt elköltött.

Az orosz mérnököknek elég hatékonyan kell dolgozniuk, hiszen a nukleáris fejlesztéseknél sokkal több biztonsági problémát kell megoldani, mint a hagyományos üzemanyag-meghajtású Orion esetében. Például meg kell védeni az utasokat a radioaktív sugárzástól.

A New Scientist tudományos lap szerint az oroszok támogatást próbálnak szerezni a jól hangzó projekthez, és korántsem biztosított a siker. A nukleáris hajtóművek fejlesztésével utoljára az 1960-70-es években foglalkoztak aktívan, és a NASA is két év után lefújta a 2005-ben indított programját, aminek a célja a Mars elérése lett volna. Persze még van időnk megvárni, hogy mi lesz az orosz projekttel, hiszen csak 2012-re ígérnek eredményt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?