Auguszta
-7 °C
0 °C

Megtalálták a T-Rex legrégebbi ősét

2009.11.06. 10:45 Módosítva: 2009-11-06 10:45:28
Egy német-brit kutatócsoport felfedezte a Tyrannosaurus rex legősibb rokonát a londoni Természettudományi Múzeum gyűjteményében.

A T-Rex legrégebbi ismert ősének koponyakövületét több mint száz éve ásták ki a brit Gloucestershire grófságban, azóta azonban nem sikerült pontosan elemezni. A dinoszaurusz mintegy három méteres lehetett, méretében alulmaradt tehát a T-Rexszel szemben, fogai azonban éppoly hegyesek voltak. A Proceratosaurus elnevezésű állat mintegy százmillió évvel korábban élhetett, mint ismert unokaöccse, a pontos elemzésnek alávetett koponya ugyanis 165 millió évesnek bizonyult. A múzeum kilencmillió kövületet őriz, a hír az ottani szakembereket is meglepetésként érte.

A harminc centiméteres kövület Európa egyik legjobban megőrződött dinoszaurusz koponyája – nyilatkozta a Die Welt szerint Oliver Rauhut, a Bajor Őslénytani és Földtani Állami Gyűjtemény munkatársa, aki maga is részt vett a munkálatokban. A fogak, az állkapocs és a koponya a múzeum közlése szerint megszólalásig hasonlít a rettentő T-Rexére. A kövület fontos információkat szolgáltat a ragadozó dinoszauruszok e rémisztő csoportjának korai evolúciójáról.

A koponya igen törékeny, ezért még mindig nem távolították el róla teljes mértékben a kőzetet. CT segítségével azonban a kutatók háromdimenziós képet alkottak róla, és így tudtak szert tenni új ismeretekre, amelyeket a Zoological Journal of the Linnean Society című folyóiratban írtak le. Rauhut szerint ez még biztosan nem az utolsó meglepetés a dinoszauruszok világában, valószínűleg a T-Rex számos rokona vár még felfedezésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!