Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Shakespeare és a számítástudomány

2009.11.08. 08:06
Ki írta az Erzsébet-kori Anglia ismeretlen szerzőnek tulajdonított egyik királydrámáját, a III. Edvárdot? Közreműködött-e Shakespeare a mű megírásában? Plágium kiderítésére tervezett program segíti az irodalomtörténészeket, s véli úgy, hogy igen.

Régóta keresik a négyszáz éves titok nyitját, s könnyen lehet, hogy számítógépes program fejti meg. Shakespeare részvétele az alkotói folyamatban, társszerzősége nagyjából százötven éve merült fel először, de általában elvetették a lehetőséget. Az első hivatalos igenlő válasz 1997-es: ekkor került be a drámaíró összes művét (1883 óta) egybegyűjtő neves Riverside Shakespeare gyűjteménybe. Nem sokkal később a The Oxford Shakespeare: The Complete Works-be is bevették.

edw3

A rejtély persze azért is ilyen régi, nem tisztázták még teljesen, mert egyes tudósok elvetik, hogy Shakespeare pályafutása e szakaszában együttműködött bárkivel is. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartják. Ugyan nem mondják ki, de sugallják, s igyekeznek alátámasztani filológiai érvekkel: „az ő zsenijének nem volt szüksége ilyesmire. Miért lett volna?” Úgy vélik, a jelenlegi tendencia Shakespeare másokkal is együttműködő szerzőként, s nem magányos géniuszként való bemutatása.

„Szkeptikus vagyok azzal az elképzeléssel szemben, hogy a szerzőség kérdése kimutatható a mai számítógépes technológiával” – jelentette ki Stanley Wells, a legnagyobb angol Shakespeare-kutatócsoport, a Shakespeare Birthplay Trust elnöke.

Nyelvi ujjlenyomatok

Sir Brian Vickers, a London Egyetem Angol-tanulmányok Intézetének Shakespeare-szaktekintélye a dél-holland Maastricht Egyetemen csaló (tanulmányokat némi változtatással, vagy egy az egyben átemelő és saját dolgozatként stb. leadó) diákok lebuktatására fejlesztett Pl@giarism szoftverrel igyekszik kideríteni a Shakespeare 32. életévében, 1596-ban megjelent mű szerzőjének (vagy inkább szerzőinek) személyét. A szerző korai műveiben és a királydrámában használt szókapcsolatokat, kifejezéseket, mondatokat összevetve, arra a következtetésre jutott, hogy a III. Edvárd (The Reign of King Edward III) Shakespeare és a kor egyik legnépszerűbb drámaírója, Thomas Kyd (1558-1594) közös munkája.

Evidenciából indult ki: (színpadi) szerzők gyakran alkalmazzák ugyanazokat a beszédmintákat, s egyfajta nyelvi ujjlenyomatot hagynak műveiken. A program az adott művész ismert munkáiban három vagy több szóból álló mondatokat azonosít. A későbbiekben ezeket az ujjlenyomatokat keresi ismeretlen szerzőnek tulajdonított alkotásokban.

Természetesen főként olyankor, amikor az alkotó személyének azonosításakor az illető neve, esetünkben Shakespeare-é is felmerülhet. Ha kevés, a III. Edvárdnál körülbelül húsz vagy nem sokkal több az egyezés, a szerző nyilvánvalóan más. Ezek az egyezések ugyanis természetesek, véletlenszerűek: a nyelv bizonyos fordulatait, egyes mondatokat, szókapcsolatokat, kifejezéseket gyakorlatilag mindenki használ. Sokat elárulnak a metaforák, szokatlan szókapcsolatok – szisztematikus kapcsolódásoknál egyre gyanúsabb, hogy jó nyomon járunk. A gyanút számok is alátámasztják: az 1596 előtti Shakespeare-drámák és a III. Edvárd között legalább kétszáz szócsoport-, mondat-egyezés mutatható ki.

edw5

Azonosít a plágiumkereső?

Az egyezések négy jelenetből, az egész mű negyven százalékából származnak. A maradék valószínűleg Kyd nevéhez fűződik: legismertebb színpadi darabja, az 1580-as évek közepére datálható (és Shakespeare-re ható) Spanyol tragédia és a III. Edvárd összehasonlító elemzése során Vickers nagyjából kétszáz azonos szókapcsolatot, kifejezést, mondatot talált. Azaz, a királydráma negyven százalékát Shakespeare, hatvan százalékát Kyd írhatta.

edw2

A drámaíró életművével négy évtizede foglalkozó Vickers szerint, „kétszáz egyezésnél szinte biztosak lehetünk. Bárki láthatja, hogy bizonyos jelenetek, nagyon Shakespeare-szerűek. Azt viszont senki, hogy miért vannak olyan strófák, amelyeket biztosan nem ő írt. Egyértelmű a két szerző közti minőségbeli különbség.”