Antarktisz-expedíció két láda whiskyért

2009.11.16. 13:13
Két láda skót whiskyért fúrnak le az Antarktisz jegébe januárban a Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából; a társaság mintát akar venni a több mint százéves szeszből, hogy feléleszthesse receptjét.

A McKinlay márkájú ital Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciójával érkezett a jeges kontinensre, majd miután a kutatóbázist elhagyták, hátramaradt.

A Whyte and Mackay az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítványt (Antarctic Heritage Trust) bízta meg a ládák előkerítésével. Al Fastier, a whiskykereső csapat vezetője elmondta: a nemes italt 2006-ban már megtalálták a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alatt, de túlságosan mélyen volt, így nem tudták kiásni.

A januári expedícióban speciális fúrókat használnak majd a scotch felszínre hozásához – mondta Fastier, aki arra is emlékeztetett: csak néhány üveget hozhatnak fel, a többit ugyanis az Antarktisz-egyezményhez tartozó 12 állam megegyezése értelmében a jégsírban kell hagyniuk.

"Jobb csak elképzelni az ízét, mint valóban megkóstolni. Így megőrzi a titkát" – válaszolta Fastier arra a kérdésre, hogy a januári antarktiszi hidegben meghúzzák-e majd a flaskát.

Richard Paterson, a Whyte and Mackay whiskyfőző mestere szerint az ital ma is fogyasztható lenne, és íze pontosan olyan lehet, mint száz évvel ezelőtt. Paterson azt tervezi, hogy mintát vesz a leletből, majd ez alapján megpróbálja rekonstruálni a McKinlay egykori receptjét. Ha minden jól megy, rövidesen újra a polcokra kerülhet a régi márka – mondta.  • Tippek
  • Árfolyam