Árpád
-2 °C
4 °C

Eltűnőben a hawaii tengerpartok

2009.11.17. 08:55
Eltűnőben vannak a Hawaii-szigetek homokos tengerpartjai: geológusok szerint a Kauai-sziget strandjainak több mint 70 százaléka pusztulófélben van, Oahu pedig homokos partjainak mintegy negyedét már elveszítette. Bár a strandok fokozatos eltűnését nem a globális felmelegedés okozza, a klímaváltozás hatására a helyzet az elkövetkezendő évtizedekben várhatóan látványosan rosszabbodni fog.

Mint azt Chip Fletcher, a Hawaii Egyetem geológiaprofesszora elmondta, a szigetek eróziójának hátterében számos ok húzódik meg, többek között egy a 19. század óta tartó folyamatos tengerszint-emelkedés, de a viharok és a homok természetes áramlását akadályozó emberi tevékenység - például a tengerparti védőgátak és hullámtörők építése, valamint a torkolatok kotrása - is komolyan hozzájárul a strandok fokozatos eltűnéséhez.

A globális felmelegedés okozta jövőbeni tengerszint-emelkedés csak tovább ront majd a helyzeten: száz éven belül a vízszint a mostaninál legalább egy méterrel magasabban lehet, így az óceán újabb területeket vesz majd el a Hawaii-szigetekből is.

Fletcher szerint az Egyesült Államok partvidékének 60-80 százalékát érinti a krónikus erózió. A Hawaii-szigeteken azonban különösen élesen jelentkezik a probléma, hiszen az állam gazdasága nagyban függ a strandoktól. A legtöbb turista ugyanis a gyönyörű homokos strandok kedvéért jön Hawaiira, és a látogatók évente összesen mintegy 11,4 milliárd dollárt költenek el a szigeteken. Így a turizmus kínálja a legtöbb munkahelyet.

A partszakaszok eltűnése a környezet szempontjából is komoly veszélyt jelent, hiszen sok állat- és növényfaj számára nyújtanak természetes élőhelyet. A kihalófélben lévő hawaii barátfóka például ezeken a partokon ad életet kölykeinek és itt is neveli fel őket. A veszélyeztetett fajok közé tartozó közönséges levesteknős is itt rakja le tojásait a homokba.

Sam Lemmo, a tengerparti területek megőrzéséért felelős állami intézmény munkatársa szerint a különböző partszakaszok megmentéséhez eltérő stratégiára van szükség. Valószínűleg végleg le kell mondani azokról a partszakaszokról, amelyek a strandok homokutánpótlását is megakadályozó védőgátakkal vannak körülvéve és már most igen rossz állapotban vannak. Hasonló a helyzet azokon a partokon, amelyek mentén autópályák vagy fontos közlétesítmények találhatók, s ha még nem is épültek védőgátak, mindenképp szükség lesz rájuk.

Az egyelőre beépítetlen partszakaszokat azonban eredeti állapotukban akarja megőrizni az állam, és keményen dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a nagy beruházásokat - tette hozzá Sam Lemmo.

A Hawaii Egyetem jelenleg egy partgazdálkodási terv kidolgozásán fáradozik, amelynek célja, hogy olyan stratégia szülessen, amelynek segítségével Kailua megbirkózhat az egy méteres tengerszint-emelkedéssel. Reményeik szerint ez csak az első lesz a helyspecifikus stratégiák sorában.

Fletcher javaslata szerint egyes helyeken - öt-hat szomszédos ingatlan felvásárlásával, és az épületek lebontásával - hagynák, hogy beljebb húzódjon a partszakasz. Természetesen amikor Kailua más részeit is elkezdi fenyegetni az erózió, hatalmas lesz a nyomás, hogy védőgátak épüljenek. "Ez egy kritikus pillanat lesz, ha megengedjük az első védőgát megépítését, azzal valószínűleg aláírjuk az egész partszakasz halálos ítéletét" - véli a professzor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?