Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország vezeti az európai halálozási listát a krónikus tüdőbetegségben

2009.11.17. 15:40 Módosítva: 2009-11-17 15:42:18
Közel 50 ország, köztük Magyarország csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezéséhez, hogy november 18-a legyen a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a COPD világnapja - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság az MTI-vel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai szerint 250 milliónál több embert érint a COPD világszerte, ez a betegség felelős az elhalálozások 5 százalékáért. Ez azt jelenti, hogy a világon minden órában 250 ember meghal a COPD miatt, a betegség több embert öl meg évente, mint a tüdőrák és a emlőrák összesen. Ez a halálok a szakemberek becslései szerint 2030-ra a harmadik leggyakoribb lehet az agyvérzés és a szívinfarktus után.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség progresszív, krónikus kór, amely ma már megelőzhető és kezelhető - áll a közleményben. Kialakulásához az aktív és passzív dohányzás vezethet, a légszennyezés pedig tovább ronthat rajta. Panaszt többnyire csak akkor okoz, amikor a légzési teljesítmény közel fele már elveszett. Leggyakrabban a tartós köhögés, köpetürítés és fulladás miatt keresi fel a beteg orvosát. Súlyos esetben utóbbi olyan mértékű, hogy a beteg munkaképtelenné válik, nehezére esik a mozgás és a hétköznapi teendőit sem tudja elvégezni.

Somfay Attila, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetője elmondta: "Sajnos a legtöbb COPD-s beteg nem tud arról, hogy beteg a tüdeje, vagy ha már diagnosztizálták nála a betegséget, akkor sem tesz semmit, hogy állapota javuljon. A betegek többsége már évtizedek óta dohányzik, így ha a kezelés folyamán első lépésként a cigaretta azonnali megvonását javasoljuk, többnyire reménytelen vállalkozásnak érzik a gyógyulást". Léteznek azonban olyan programok és kezelések, melyek enyhítik a tüneteket és segítenek a dohányzásról való lemondásban. A szakemberek fulladást csökkentő hörgőtágítókat, a mellkas feszülését mérséklő légzőgyakorlatokat és fokozatos tréningprogramokat ajánlanak.

"Legfontosabb célunk az, hogy minél több COPD-s beteg forduljon szakemberhez, ahol a diagnózishoz elengedhetetlen egyszerű légzésfunkciós vizsgálatot elvégzik, terápiás tervet készítenek és szükség esetén a rehabilitációs kezelést is elérhetővé teszik" - tette hozzá Somfay professzor.