Judit
2 °C
7 °C

Náthavírus okozhatta a HIV-vakcina kudarcát

2009.11.17. 11:50
Új elmélettel álltak elő brit kutatók egy két évvel ezelőtti kísérleti HIV-vakcina kudarcának okát magyarázva. Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) keddi számában megjelent tanulmány szerint az alkalmazott náthavírus inkább ártott, mint használt.

A Step Study néven ismert vakcinateszteket felfüggesztették, amikor kiderült, hogy a valódi HIV-oltást kapottak közül nagyobb arányban fertőződtek meg az önkéntesek a vírussal, mint azok közül, akik álvakcinát kaptak.

Steven Patterson, a londoni Imperial College munkatársa kutatócsoportja eredményei alapján úgy véli, a kudarc magyarázata a vakcinában a HIV-vírus célba juttatására felhasznált náthavírus viselkedésében található meg. A közönséges náthát ugyanis egy adenovírus okozza, amely nagyon gyakori, ezért a szervezetben a nyálkahártya nagy számban termel ellene bizonyos típusú immunsejteket, a CD4 jelű T-sejteket.

Ugyanezeket a sejteket fertőzi meg azonban a HIV-vírus is. A náthavírust tartalmazó vakcina így előkészíti a terepet, ahol egy későbbi HIV-fertőzés után szaporodhat az AIDS vírusa.

Patterson óvatos megközelítést javasol az adenovírusvektort alkalmazó vakcinák fejlesztésénél, hozzátéve, hogy elméletük csak egy a lehetséges magyarázatok közül.

Amennyiben helytálló a brit kutatók hipotézise, az kérdéseket vet fel a többi, náthavírust alkalmazó vakcina, így a tuberkulózis és a malária elleni védőoltások használatával kapcsolatban is, mert ezek alkalmazása is növelné a későbbi HIV-fertőzéssel szembeni esendőséget.

"A HIV-vakcina kutatásának területén vannak tudósok, akik nem hiszik, hogy az adenovírus okozta a vakcinált csoportban tapasztalt nagyobb számú fertőzést" - hangsúlyozta a kutatásvezető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?