Árpád
-2 °C
4 °C

Ismét elsüvített a Föld mellett a Rosetta

2009.11.23. 10:26 Módosítva: 2009-11-23 10:26:50
Öt éve száguldozik a Naprendszerben a Rosetta szonda, hogy végső célja eléréséhez kellő sebességre gyorsuljon.

2004. március 2-i indítását követően hatalmas utat tett meg a belső Naprendszerben a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös kutatására indított Rosetta szonda. Végcélja eléréséhez nagy sebesség kell, amit bolygók szoros megközelítésével, úgynevezett hintamanőverekkel ér el. Eddig három ilyen manővert hajtott végre a szonda 2005 márciusában, 2007 februárjában és novemberében. A második alkalommal a Mars, a többi közelítésnél a Föld volt a célpont.

Negyedik alkalommal november 13-án száguldott el a szonda a Föld közelében, alig 2500 kilométeres felszín feletti magasságban. A közelítés során a szonda Java szigetének déli partja felett száguldott el, kezdetben 13,3 km/s sebességgel. Ezen utolsó hintamanőver révén sebessége mintegy 3,6 km/s értékkel nőtt meg, amely immár elegendő, hogy 2014-ben a Jupiter pályájának közelében elérje célját.

000 Par2133586

Ez az utolsó manőver kritikus fontosságú volt az egész küldetésre nézve, így a közelítés ideje alatt – bár mind a Rosetta keringőegységen, mind a Philae leszállóegységen végeztek megfigyeléseket a Földre és a Holdra vonatkozóan – a szonda irányításával kapcsolatos feladatok élveztek elsőséget. A november eleje óta aktív szonda felvételeket készített a Földről, vizsgálta a magnetoszféra és a légkör jellemzőit, illetve víz jelenléte után kutatott égi kísérőnkön.

A közelítés előkészítéseképpen a szondát már szeptember 8-án aktiválták addigi alvó állapotából, majd lefuttatták a szokásos ellenőrző teszteket a szonda rendszerein és tudományos műszerein, valamint végrehajtották különféle szoftverek frissítését és ellenőrzését is. Ezek a műveletek október elejére fejeződtek be.

A közelítés után ismét alvó állapotba kerül majd a szonda. Ez előtt, és közvetlenül utána egy-egy pályakorrekciót iktathatnak majd be a mérnökök, amennyiben erre szükség lesz, hogy a szonda pályáját az üstökös pályájához igazítsák. Mielőtt végső célját elérné, a szonda útba 2010. július 10-én elszáguld a Lutetia kisbolygó mellett, és tanulmányozza is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?