Erzsébet
1 °C
4 °C

Sikeres volt a napelemes repülő próbaútja

2009.11.25. 10:30
Több száz fős utasszállító repülőinket még hosszú ideig kerozin hajtja, de korai lenne leírni a napenergiát. Az egyszemélyes Solar Impulse nevű gép fejlesztői éppen azt próbálják bebizonyítani, hogy napfénnyel is körberepülhetjük a bolygót.

A Solar Impulse sikeresen túljutott az első kifutópályás próbaútján, a gépet napcellákkal összekötött elektromotorok hajtották meg. A következő tesztben már felszállási sebességre gyorsítják a gépet, és aprókat ugrándoznak vele, jövőre pedig már a repülnek is vele. A végső cél egy 20-25 napos világ körüli túra.

solarimpulse

Készül egy másik napelemes repülőgép is, a szokatlan formájú Odysseus, ez viszont nem pilótát szállít majd, hanem kémkedésre használható kütyüket. Elméletileg öt évig tud majd a levegőben maradni. Persze csak akkor, ha addig nem lövik le.

Ilyen lesz az Odysseus
Ilyen lesz az Odysseus

Korábban - 2007 őszén - a Zephyr nevű napcellás gép állított fel repülési rekordot. A pilóta nélküli repülő 54 órán át volt a levegőben, 18 ezer méter feletti magasságban. Ez volt az első eset, hogy egy napelemes gép két éjszakán át képes volt a levegőben maradni anélkül, hogy vitorlázásra kényszerült volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?