Viola
-6 °C
-2 °C

Baktériumölő plazmafegyver készül

2009.11.27. 12:15
Fertőzéseket megszüntető plazmafegyverek kifejlesztésén dolgoznak a németországi Max Planck Intézet fizikusai. Ionizált gázok segítségével akarnak ölni kórokozókat.

Időrabló fertőtlenítési kezelések helyett hamarosan plazmafegyverrel lőhetünk a lábgombára. A Max Planck Intézet közleménye szerint az új készülékkel akár még zoknin keresztül is pár másodperc alatt kezelni lehetne a fertőzéseket.

A kutatók rájöttek, hogy alacsony hőmérsékletű plazmákkal másodpercek alatt megoldható a fertőtlenítés. A mikróra hasonlító eszközükben számos mikrovillám keletkezik, amelyek részben ionizálják a levegőt. Ennek hatására ultaibolya sugárzás és többféle vegyi anyag jön létre, például ózon, nitrogén-oxid és hidrogén-peroxid, amelyek kivégzik a baktériumokat.

Néhány másodperc alatt elintézi a kórokozókat
Néhány másodperc alatt elintézi a kórokozókat

Ezzel a módszerrel még a gyógyszereknek legmakacsabbul ellenálló kórokozókat is célzottan meg lehet semmisíteni - magyarázta Gregor Morfill, a kutatóintézet igazgetója.

A plazmaeszközzel a krónikus, nem gyógyuló sebek is gyorsan és fájdalommentesen fertőtleníthetők. A plazma az emberi sejtek számára ártalmatlan, a baktériumok számára viszont végzetes. Az ultraibolya sugárzás azonnal megöli a kórokozókat, míg a plazma által létrehozott vegyi anyagok később is megakadályozzák azok elszaporodását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!