Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Kutyákban is megtalálták az új vírust Kínában

2009.11.28. 12:23 Módosítva: 2009-11-28 12:34:27
A mintákban talált vírusok genetikai összetételének elemzése után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberekben talált vírusokkal 99 százalékban hasonló tulajdonságúak és azonos szerkezeti képletűek.

Fokozott figyelemre szólított fel az állatoknál jelentkező A/H1N1 influenzavírus-fertőzések esetében a kínai agrártárca, miután kutyáknál két esetben is megtalálták az új vírust - jelentette a kínai sajtó szombaton.

Beteg kutyákból származó 52 mintát vizsgáltak be a kínai mezőgazdasági egyetem állatorvosi főiskolájának klinikáján, s ezekből kettőnél lett pozitív a teszt - közölte az agrártárca.

A mintákban talált vírusok genetikai összetételének elemzése után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy azok az emberekben talált vírusokkal 99 százalékban homológok, vagyis hasonló tulajdonságúak és azonos szerkezeti képletűek.

A minisztérium figyelmezette a helyi hatóságokat a megelőzés és ellenőrzés megszigorítására, továbbá az állatoknál jelentkező fertőzések kivizsgálására, az állatok esetében az esetleges mutációk megjelenésének azonnali jelentésére.

SeMár nhszi (Shaanxi) tartományban napokkal ezelőtt az A/H1N1 vírusfertőzés veszélyére hivatkozva lezárták a látogatók elől a helyi óriáspanda kutató bázis korábban szabadon látogatható részlegét. A döntésre azt követően került sor, hogy a térségben hirtelen lehűlt a hőmérséklet és gyakoribbak lettek az influenzás megbetegedések.