Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kicsi a sugárterhelés a reptéri átvilágításnál

2010.01.07. 16:06
Igen kicsi a sugárzási kockázata a repülőterek biztonságának növelése érdekében alkalmazott, teljes testet átvilágító készülékeknek, és nem valószínű, hogy növeli az egyéni rákkockázatot - adták hírül amerikai szakértők.

Brit, holland és kanadai repülőterek a detroiti járaton karácsonykor történt terrorkísérlet után jelentették be, hogy teljes testet átvilágító szkennereket helyeznek üzembe. Az Egyesült Államokban ezt megelőzően - a szeptember 11-i merénylet után - 40 hasonló készüléket teszteltek.

Az átvilágító berendezésnek két típusa van, az egyik milliméteres hullámhosszúságú sugárral, a másik röntgensugárral dolgozik. Mindkettő alkalmas arra, hogy a ruhák alá lásson, és szokatlan tárgyakat azonosítsanak vele. Az első típusú készülék rádióhullámok segítségével alkot háromdimenziós képet a testről.

A másik eszköz sugárzási szintje is jóval az egyén számára kockázatosnak ítélt érték alatt van, mondta el James Thrall, a bostoni Massachusetts General Hospital vezető radiológusa. "A sugárterhelés extrém alacsony, és a használt röntgensugár energiája is nagyon-nagyon kicsi" - tette hozzá. Az orvosi alkalmazással ellentétben ugyanis itt nem szükséges, hogy áthatoljon a testen a sugárzás, ezért energiája olyan kicsi, hogy szó szerint visszaverődik a bőrről.

Az átvilágítással kapott sugárdózis mintegy 0,1 mikrosievert, míg egy mellkasröntgen 100 mikrosievert, egy CT-felvétel pedig 10 ezer mikrosievert sugárterhelést okoz. Számítások szerint a biztonsági átvilágítással kapott sugárdózis kétperces repülőúttal egyenértékű sugárterhelést jelent az emberi szervezetnek.