Erzsébet
1 °C
4 °C

Az amerikai felnőttek kétharmada túlsúlyos

2010.01.14. 14:03 Módosítva: 2010-01-14 14:03:13
A felnőtt népesség több mint kétharmada, a gyerekek több mint harmada túlsúlyos az Egyesült Államokban, ám ez az arány évek óta változatlan, nem mutat növekedést - derült ki a szerdán közzétett hivatalos adatokból.

A 2007-2008-as évek adatait feldolgozó statisztika szerint öt éve nem emelkedett a túlsúlyosak száma. William Dietz, a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) elhízással foglalkozó szakértője óvatosan kezelte az eredményt. Az adatok szerint nemcsak a felnőttek többsége túlsúlyos és 34 százaléka elhízott, de a gyerekek 17 százaléka is elhízott. Sőt, a kisbabák és a kisgyermekek 10 százaléka is túlságosan súlyos.

A Központ statisztikáját két tanulmány dolgozta fel, amelyek az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratának online kiadásában jelentek meg. A CDC által minden második évben elkészített felmérés 5700 felnőtt és négyezer gyermek magasságának és testsúlyának adatait rögzítette. A kapott eredmény szerint a felnőttek 68 százaléka túlsúlyosnak bizonyult - akárcsak a korábbi három felmérésben. A legtöbb korcsoportban az afroamerikai felnőttek közül került ki a legtöbb elhízott, őket a mexikói-amerikaiak és a fehérek követték.

A 2-19 éves kiskorúak 32 százaléka volt túlsúlyos, ez az adat is hasonló a korábbi évekéhez. Ugyanakkor riasztóan sok gyermeket találtak rendkívül elhízottnak. A 6-19 éves különösen elhízott fiúk csoportjában az elmúlt közel tíz évben (1999-2000 óta) 9 százalékról 15 százalékra nőtt az arány.

fat2

Cynthia Ogden, a Központ egyik kutatója elkeserítőnek nevezte, hogy ebben a kategóriában nemhogy súlycsökkenés következett volna be, hanem még kövérebbek lettek a fiúk. Bár az okokat nem vizsgálták, a szakember a szokásos magyarázatot adta: cukros üdítők, videojátékok, passzivitás. Michelle Obama szerdán egy kerekasztal-beszélgetés során elmondta, hogy a gyermekkori elhízás elleni küzdelem ebben az évben kiemelt szerepet kap. Mint hangsúlyozta, a jelentés adataiból kiderül, hogy gyermekek generációi lesznek kitéve a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a szélütés nagyobb arányú kockázatának.

Karen Congo, a Brooklyn Kórházközpont táplálkozási szakértője tapasztalataira hivatkozva optimistább képet festett. Mint mondta: 15 éve reménytelennek látta a jövőt, ám az utóbbi időben a hozzá forduló emberek hajlamosabbak lettek az életmód-változtatásra az egészségük érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?