Judit
2 °C
7 °C

Meg kéne menteni az ISS-t

2010.01.15. 16:56
Európa még 2010-ben szeretne döntést a Nemzetközi Űrállomás (ISS) élettartamának a meghosszabbításáról. Jelenleg ugyanis semmilyen program vagy büdzsé nem áll rendelkezésre annak 2015 utáni működtetésére.

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) vezetője, Jean-Jacques Dordain szerint órási vétek lenne 2020 előtt pusztulni hagyni az űrállomást. Ugyanis csak akkor várható, hogy a tudósok belekezdjenek hosszabb kísérletekbe, ha garantálni lehet nekik, hogy be is tudják fejezni azokat. „Hogyan nyerjük meg a legjobb tudósokat, ha azt kell mondanunk nekik, hogy Isten hozta önöket az állomáson, de jobb ha sietnek, mert az nemsokára elég a légkörben?” - mondta Dordain. Márpedig az ISS várható elkészülte és megsemmisülése közti 3-4 év nem tűnik túl soknak.

Pénz kell

Az űrállomás egyedülálló közeg, mert itt a súlytalanság állapotában tudnak rendszereket és folyamatokat elemezni a kutatók. Kiváló kutatási terület ez különféle betegségek, degeneratív elváltozások és fertőzések tanulmányozására is. Ugyanakkor Dordain szerint az ilyen kísérletekhez idő, amihez meg pénz kell: az öt üzemeltetőnek, az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak, Japánnak, Kanadának és Oroszországnak meg kéne egyeznie a program folytatásáról.

Ennek a legnagyobb akadálya Amerika, azon belül is Barack Obama új űrprogramja lehet, aminek keretében új űreszközök kifejlesztésére költi a NASA költségvetése jelentős részét. Ezeknek a programoknak a végső célja az új űrkapszula kifejlesztése mellett a Hold, és egy nap talán a Mars elérése, így azonban kevés pénz maradna az ISS működtetésére.

2008-bestof-iss-sts122

A hosszabbításról először idén tárgyalnak majd Japánban, ahol tisztázódhatnak is az álláspontok. Az EU ugyanakkor döntést sürget, mert mint mondta, időre van szükség a költségvetés összeállítására és a megfelelő, élettartam-növelő berendezések kifejlesztésére, valamint dönteni kell arról is, hogy milyen eszközzel jutnak majd el az űrhajósok 2015 és 2020 közt az állomásra. Az űrrepülők 2010-es nyugdíjazása után jó pár évig csak a Szojuz marad, mint szállítójármű, 2015 után azonban már rendelkezésre állhat a NASA fejlesztés alatt álló Orion űrhajója is.

Olcsóbb lesz

Az ESA mindenesetre bizakodó: az ISS rövidesen elkészül, nem lesznek további építési költségek, ugyanakkor az utolsó modul felvitelével a kutatási lehetőségek is kibővülnek, az űrállomás tehát jóval olcsóbb lesz és több mindenre lehet majd használni.

Ugyanakkor további költségcsökkentések is elképzelhetők: az EU szerint a jelenlegi négy, 24 órában működő irányítóközpont helyett kettő-kettő, 12 órán át működő is elég lenne.

000T TRWas2228616

A szakértők emlékeztetnek arra is, hogy nem kell mindig hat főnek tartózkodnia az ISS-en: amikor a kísérletek beérik kevesebbel, tovább lehet spórolni. Be lehetne vonni új partnereket is, bár arról nem beszélt Dordain, hogy pontosan kikre gondolt.

Az ISS-t egyébként 1998-ban kezdték építeni, legénység 2000 óta van fent, várhatóan idén még négy modult visznek fel az űrrepülők. Az utolsó alkatrésznek 2011 végén kell megérkeznie, a Nauka-modult már egy orosz Proton-M emeli a magasba. Az űrállomás teljes tömege eléri a 350 tonnát, hossza 73, szélessége 109 méter, belső tere a 373 köbmétert, ami körülbelül egy átlagos belmagasságú, 140 négyzetméteres lakásnak felel meg. A pontos működtetési és üzemeltetési költségekről nincsenek hírek, de az könnyen meghaladhatja a 100 milliárd eurót, azaz a teljes magyar GDP felét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?