Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Doppingszer segít a koraszülötteken

2010.01.26. 13:26
A sportolók által doppingszerként használt EPO, ami egy fehérje természetű hormon, sok koraszülött életminőségén javíthat.

A vérszegénység kezelésére kifejlesztett, eritropoietin nevű szer a rendkívül kicsi, agyvérzéses koraszülötteknél csökkentette a későbbi sérültség kockázatát, és intelligenciájukat is fokozta.

Német gyermekorvosok és pszichológusok kétszáz, 1993 és 1998 között született, 1000 gramm alatti újszülöttet vizsgáltak meg születésükkor, majd tíz évvel később megismételték a felmérést. Achim-Peter Neubauer koraszülött-specialista szerint a vörösvértest-termelésben segítő EPO megvédi az agyat az agyvérzés következményeitől, az idegsejtek nem károsodnak. Kollégáival ezen kívül kiderítették, hogy a hormon segíti az idegsejtek növekedését és regenerációját is.

Az agyvérzés ellenére a kezelt koraszülöttek 52 százaléka átlagos szellemi és testi fejlődésen ment keresztül, ellentétben a kezelésben nem részesült kontrollcsoporttal, ahol ez az arány csak a hat százalékot érte el. A koraszülöttként EPO-val kezelt iskolások intelligenciahányadosa is magasabb volt. Több mint hatvan százalékuk teljesített a normálisnak megfelelő 85 százalék felett, míg a kontrollcsoportból csupán 24 százalék.

Az orvoskutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eritropoietin-kezelés révén az agyvérzéses koraszülöttek normális fejlődésre való esélye nagyjából egyenlő lett az agyvérzés nélküli gyerekekével.