Sejteket mozgat a nanonyomtató

2010.02.05. 11:14 Módosítva: 2010.02.05. 11:14
Hamarosan elkezdődik annak a különleges nyomtatónak a tesztje, amellyel a tudósok biológiailag módosított sejteket mozgathatnak a mesterségesen előállított szövetekben.

technológia komoly előrelépésnek számít a modern gyógyászatban, hiszen a testünkben található szöveteket, például a térdünkben levő porcokat bonyolult felépítésük miatt nehéz laboratóriumi körülmények között reprodukálni.

Az Illinois Egyetem egyik kutatója, John Rogers 2007-ben munkatársai segítségével kifejlesztett egy apró nyomtatót, amely speciális áramvezető tinta felhasználásával nanoméretű áramköröket állított elő. Rogers úgy gondolja, hogy az általuk létrehozott technológia módosításával lehetségessé válhat a sejtek, molekulák, vagy akár a DNS szerkezetének megváltoztatása is.

A csapat által készített nyomtató lencséje a szerkezetben lejátszódó elektromos változások hatására olyan hegyes kúppá alakul át, hogy alkalmassá válik nanoméretű tintafoltok csepegtetésére. Ha ennek a tintának megváltoztatják a polaritását, akkor vonzani kezdi a környezetében levő, töltéssel rendelkező molekulákat és sejteket. Ezzel a módszerrel a megfelelő helyre juttathatóak olyan sejtek is, melyeket sérülékenységük miatt eddig lehetetlen volt mozgatni a mesterségesen előállított szövetekben. A technológia a Dél-Carolinai Orvosi Egyetem egyik biológiai kutatója, Vladimir Mirinov szerint is hasznossá válhat a jövőben.  • Tippek
  • Hírek