Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Évente 150 ezer ember halálát okozza a gyógyszerrezisztens tbc

2010.03.19. 15:05
A gyógyszerekkel szemben ellenálló tuberkulózis 150 ezer embert ölt meg 2008-ban, az új fertőzöttek száma pedig 400 ezer és 500 ezer között volt világszerte az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint.

A WHO szerint a nehezen kezelhető fertőzés terjed és sürgős szükség lenne arra, hogy az országok laboratóriumokat állítsanak fel a megfékezésére. A jelentés szerint a többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed.

A világszerte tapasztalt multidrogrezisztens esetek csaknem 50 százaléka Kínában és Indiában fordul elő. 2008-ban a multidrogrezisztens tbc 150 ezer halált okozhatott – áll a WHO-jelentésben. A tanulmány elkészítéséhez új módszereket és új módon gyűjtött adatokat használtak, ezért a számadatok nem hasonlíthatók össze a korábbi felmérések eredményével.

A tuberkulózist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza. Több mint kétmilliárd ember fertőzött a világon, ám a fertőzések nagy része lappangó, a hordozók nem mutatják a betegség tüneteit és nem adják tovább a fertőzést. Átlagosan minden tizedik esetben azonban megbetegszik a fertőzött ember, leggyakrabban az immunrendszere legyengülése miatt, amelyet például HIV-fertőzés okozhat. Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés, de a kezelés hónapokig tart.

Az MDR és az XDR típusú betegség esetében a szokásos antibiotikum-koktél nem hat, erősebb gyógyszerekre van szükség, melyekkel szemben még nem ellenálló az adott baktériumtörzs. Ilyenkor a fertőzött gócok műtéti eltávolítására is szükség lehet.

2008-ban a becslések szerint 390 ezer és 510 ezer közötti multidrogrezisztens tbc-s eset bukkant fel világszerte. Az összes tuberkulózisos eset 3,6 százaléka multidrogrezisztens változat. Oroszországban, ahol az új tbc-s esetek 24-28 százaléka ilyen, Tádzsikisztánban az eddigi első felmérésében 16,5 százalék volt a multidrogrezisztens tbc aránya az új esetek között, és 61,6 százalék a korábban már kezelt páciensek körében az ország egyes térségeiben. Ilyen magas MDR-arányt eddig egyetlen régióból sem jelentettek.

A multidrogrezisztens tbc gyógyszerezése 50-200-szor, a teljes kezelés pedig tízszer többe kerül, mint a gyógyszerekre érzékeny, hagyományos tuberkulózis gyógyítása.