Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az internet a ritka állatok ellensége

2010.03.22. 12:10
Állatvédők szerint az internet fenyegeti a legjobban a védett fajokat, az élő oroszlánkölyköktől a jegesmedvebundáig minden kapható, derült ki egy Dohában megtartott nemzetközi konferencián.

Állatvédő szervezetek arról tanácskoztak Dohában, hogy mely fajok érdemelnének nagyobb védelmet. A 175 ország részvételével megtartott konferencián elhangzott, hogy az internet a fajok legnagyobb ellensége, több ezer ritka állatfaj kapható élve vagy feldolgozva az erre szakosodott aukciós szájtokon és csevegőportálokon.

Az eladók és a vevők is jól ki tudják használni, hogy az interneten álnevek mögé bújhatnak. A fajok védelmével foglalkozó szervezetek szerint lehetetlen felmérni, hogy mekkora a fajok piaca. Ugyanakkor azt állítják, hogy az USA a legnagyobb vevő, de Európában, Kínában, Oroszországban és Ausztráliában is nagy a védett fajok forgalma.

A résztvevők néhány faj védermét szigorították, például betiltották a ritka iráni szalamandra nemzetközi kereskedelmét, ugyanakkor sok fontos javaslatot nem fogadtak el. A jegesmedve, a tonhal és a ritka korallok kereskedelmével kapcsolatos szabályokat nem szigorították.

Jegesmedvebundákat lehet vásárolni az interneten, noha az állatot a felmelegedés miatt a kihalás fenyegeti. A tonhal a túlhalászat miatt került veszélybe, de a védelmét éppen elutasították, mert a halászok ezzel nagyon rosszul járnának. A vörös és rózsaszín korallokból drága ékszerek készülnek.