Bálnaürülék segíthetné az óceánok szénelnyelését

2010.04.23. 12:02
A bálnaürülék nem csupán természetes trágya az óceánok számára, de segíthet a globális felmelegedés elleni küzdelemben is, mert lehetővé teszi, hogy az óceán több szén-dioxidot nyeljen el - állapították meg ausztrál tudósok.

Az ausztrál Antarctic Division kutatói szerint a bálnák ürüléke gazdag vasban, ezért elősegíti, hogy több elnyelt szén-dioxid jusson le a mélyebb vizekbe.

"A növények szeretik és egy olyan utat jelent, mellyel kiszedhető a légkörből a szén" - magyarázta Steve Nicol kutatásvezető a Reuters hírügynökségnek. Leírása szerint a bálnaürülék szilárd és folyékony részekből áll és madártoll formájú.

A vas olyan mikrotápanyag, amely korlátozottan áll rendelkezésre a Déli-óceánban, de mostanában végzett kísérletek bizonyították, hogy a vízoldható formában a felszíni vizekbe bejuttatott vas javítja a fitoplankton virágzását. A vas a vízfelszínen lévő alga alkotórésze, és vasban dús részecskék folyamatosan süllyednek le a mélyebb vízrétegekbe is.

A krill (a zooplankton nagy részét alkotó világítórákok) elfogyasztja a vastartalmú algát, a bálnák pedig a krillt, így jut végül a bálnaürülékbe a vas. A kutatók becslése szerint az ürülék 10 milliószor koncentráltabban tartalmazza a vasat, mint a tengervíz. Mint Nicol elmondta, az egész rendszer önfenntartó. Hozzátette: azt még nem tudják, mennyi ürülékre lenne szükség ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a Déli-óceánra.



  • Hírek
  • Hírek