Tibor
2 °C
8 °C

Megválasztották az év fiatal kutatóit

2010.04.23. 15:02
Az MTA szeretné hazacsábítani, illetve itthon tartani a legkiválóbb kutatókat, ezért hozta létre a Lendület programot. Kihirdették a 2010-es nyerteseket, akik 300 milliót kapnak kutatásaikra.

Hét fiatal tudós vehette át idén az MTA által meghirdetett Lendület pályázat nyilvános eredményhirdetésén a kiemelt kutatási támogatásról szóló dokumentumot. A nagy sikerű pályázati modellben nemzetközileg is versenyképes kutatási programokra alapíthatnak kutatócsoportokat akadémiai kutatóintézetekben.

Fiatalokat vártak

Az MTA elnöke által elindított programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató, 45 évnél fiatalabb kutatók jelentkezhettek.

Pálinkás József hangsúlyozta, a Lendület Program nemcsak a tehetséges fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítését és elvándorlásuk megállítását teszi lehetővé, hanem hozzájárul az akadémiai kutatóintézetek kutatási témáinak megújításához és versenyképességük növeléséhez is.

A Lendület Program nyertesei a támogatásból ígéretes kutatási programokra hozhatnak létre új kutatócsoportokat az Akadémia kutatóintézeteiben. Ez önálló munkalehetőséget, saját kutatócsoportot, jól felszerelt laboratóriumot és méltányos fizetést jelent a hazaköltöző, vagy itthon maradó tehetségeknek. A Lendület Programot idén 300 millió forinttal támogatja az Akadémia. Ezt az összeget a kutatások forrás- és műszerigényét figyelembe véve osztják el a nyertes pályázók között.

A kedvező elbírálásban részesült jelentkezők számára az MTA öt évre biztosítja a támogatást. Ezt követően az Akadémia elnöke a kutatócsoportot és annak vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport-vezető határozatlan idejű alkalmazásáról.. A résztvevőknek törekedniük kell arra, hogy a Lendület Program keretében elnyert támogatást további kutatás-finanszírozási forrásokkal egészítsék ki.

Idén 22 pályázat érkezett be a felhívásra. Hárman pályáztak az Egyesült Államokból, egy kutató pedig Hollandiából. A tavalyinál nagyobb arányban jelentkeztek Magyarországról. A fiatal tudósok többsége az élettudományok és a természettudományok területén kutat.

Hét maradt

A pályaművek elbírálása két szakaszban történt. Minden pályázatot négy anonim bíráló pontozott egy 25 pontból álló szempontrendszerben. A bírálatok és a szöveges értékelések összesítése után nyilvános zsűri döntött a nyertesekről.  Az Akadémia elnöke által irányított testület tagjai a pályázati rendszerekben jártas, nemzetközileg is elismert kutatók közül kerültek ki:

A huszonkét pályázó közül végül hét fiatal kutató támogatásáról döntött a zsűri.

A Lendület – Fiatal Kutatói Program 2010. évi nyertesei a következők: Fekete Csaba orvos, Stipsicz András matematikus, Galajda Péter fizikus, Szakács Gergely orvos, Gali Ádám fizikus, Soós Tibor vegyész és Kóczy Á. László matematikus, közgazdász.

Fekete Csaba az elhízás elleni új terápiás megközelítésekkel, Stipsicz András pedig a négy dimenziós terek tulajdonságaival foglalkozik. Galajda Péter a mikrobák közösségeinek törvényszerűségeit vizsgálja nanotechnológiai eszközökkel. Szakács Gergely a daganatellenes szerek új generációjának megalapozása és a személyre szabott gyógyítást szolgáló új eljárások fejlesztése felé tehet lépéseket a Lendület Program keretében nyújtott támogatással.

Gali Ádám eredményei utat nyithatnak a hatékonyabb és olcsóbb napelemtáblák előállításához. Soós Tibor kutatásainak egyik fontos célja olyan módszerek kifejlesztése, amelyek jelentősen csökkentik a szintetikus eljárások környezeti terheléseit. Kóczy Á. László a kooperatív játékelmélet kutatója. Kutatócsoportjának eredményei segíthetik egyebek mellett a szabad piaci versenyt korlátozó kartellek elleni küzdelmet is.

Az MTA támogatásán kívül segítséget jelentenek a nyertes pályázóknak azok a szponzori felajánlások is, amelyeket három magyarországi cég nyújt számukra.

Az Aquincumi Technológiai Intézet 3 millió forinttal támogatja Stipsicz Andrást. Az intézet alapítója, Bojár Gábor úgy fogalmazott, hogy a gazdaság és a tudomány szereplőinek együttműködésével kapcsolatos elképzelései egybeestek Pálinkás József akadémiai elnök álmával. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója Fekete Csaba kutatócsoportjának munkáját segíti öt millió forinttal. Bogsch Erik cége nevében azt hangsúlyozta, hogy egy magyarországi központú cégnek erkölcsi kötelessége támogatni egy olyan programot, mint a Lendület.

Az MVM Zrt. Gali Ádám kutatásait támogatja öt millió forinttal. Mártha Imre, a villamos művek vezérigazgatója  arról beszélt, hogy a tudomány élvonalához hasonlóan a piacon is öldöklő verseny tapasztalható. Amennyiben azonban lehetséges, akkor a kutatások eredményeként létrehozott legmodernebb technológiát inkább itthonról kell beszerezni.