Mutáns gén lehet a kulcs az emberi élet meghosszabbításához

2010.05.11. 10:17
Egy kétéves gyerek testébe zárt 17 éves lány mutáns génje lehet a kulcs az emberi élet meghosszabbításához - legalábbis ebben reménykednek kutatók.

A lány - aki jövőre akár szavazhatna is életkoránál fogva - szellemileg egyéves szinten rekedt meg és még 80 centi magas sincs. Csontozata ugyanakkor 10 évesnek felel meg, bár még tejfogai vannak. Beszélni nem tud, de felismer hangokat és gesztikulál.

Balra Brooke 8, jobbra húga, Carly 5 éves korában
Balra Brooke 8, jobbra húga, Carly 5 éves korában

Brooke Greenberg az Egyesült Államokban született és teljesen egészségesnek tűnt kétéves koráig. Akkor több súlyos betegség támadta meg és utána nyilvánvaló lett, hogy nem fejlődik normálisan.

Az orvosok tanácstalanok voltak jó ideig, aztán arra jutottak, hogy a gyermek szervezetében nincs szinkronban az egyes testrészek fejlődése. DNS-ének elemzése arra enged következtetni, hogy az öregedési folyamatért felelős génjével van hiba.

Ezen a családi fotón Brooke 16, Carly 13 éves
Ezen a családi fotón Brooke 16, Carly 13 éves

"Ha a DNS révén meg tudnánk lelni a mutáns gént, laboratóriumi állatkísérletekkel kiderülhetne, hogy ki tudjuk-e iktatni és ezzel az öregedési folyamatot lelassítani" - mondta Richard Walker, a Dél-Floridai Orvosi Egyetem professzora. "Még arra is választ kaphatunk, hogy miért vagyunk halandók" - tette hozzá a tudós.  • Hírek
  • Hírek