Hedvig
4 °C
15 °C

Talán rákot okozhat a mobilozás

2010.05.17. 10:40
Nem jutott meggyőző eredményre a mobiltelefonok és két típusú agydaganat kapcsolatáról egy nagy nemzetközi tanulmány, melyet kedden tesz közzé egy orvosi folyóirat.

A csaknem 13 ezer, mobiltelefont használó ember bevonásával készült tanulmány nem talált kockázatnövekedést a meningióma - egy gyakori, legtöbbször jóindulatú agytumor - esetében és csupán enyhe "utalást" a glióma - egy kevésbé gyakori, ám sokszor halálos agydaganat - kockázatának emelkedésére azoknál, akik hosszú távon és hosszú ideig mobiloztak.

Kétkednek

A tíz évig tartó felmérést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutatási ügynöksége folytatta le. A kutatók megállapítása szerint voltak olyan utalások, hogy a mindennapi, legalább 30 perces mobiltelefonálás növelheti a glióma kockázatát. Ám a szerzők hozzáteszik, hogy az eredményekből nem vonható le egyértelműen az a következtetés, hogy a sugárzás agytumort okoz.

A pontatlanságok egyik oka lehet például, ha a vizsgálatokban résztvevők megkérdezésükkor nem jól emlékeztek arra, mennyit telefonáltak az elmúlt évtizedekben. A tanulmány szerint a hosszabb ideig tartó hívások inkább összefüggtek a kockázat emelkedésével, mint a nagy számban lefolytatott hívások.

Nem vizsgálták a kihangosítón keresztüli mobilozást, ahogy azt sem, milyen hatása van a testközelben - például a zsebben vagy éjjel az ágy mellett - tartott, bekapcsolt ám használaton kívüli készüléknek.

Azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a mobilozás éppenséggel csökkentené a rák kockázatát, valószínűtlennek nevezték a kutatók. Hangsúlyozták, hogy a tanulmány 2000-es kezdete óta jelentős változások történtek a mobiltelefonok használatában, ezért is fontos a további vizsgálódás.

Mobilcégek támogatásával

A későbbiekben tervezett kutatások közt van olyan, melyben a fülre és a fültőmirigyre gyakorolt hatást elemeznék, egy másikban pedig a gyerekek mobilhasználatát vizsgálnák.

Az International Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban kedden megjelenő tanulmányt 13 ország kutatói készítették. A résztvevő országok között van Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország és Japán. A felmérésbe bevont 12848 ember közül 5150-nek volt vagy meningiómája, vagy gliómája.

A kutatási költségek mintegy negyedét a mobiltelefon-ipar állta, ám a WHO hangsúlyozta, hogy intézkedéseket tettek a kutatók függetlenségének biztosítására.