Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A lusta fiataloknak felmegy a vérnyomásuk

2010.06.08. 09:22
A magas vérnyomás minden harmadik-negyedik felnőttet elérő betegség, ami a szív- és érrendszeri elváltozások, az infarktus és kiváltképp az agyi katasztrófa alapvető kockázati tényezője.

Mercedes Carnethon és munkacsoportja Chicagóban csaknem hétezer, 18-30 éves önkéntest szervezett be annak vizsgálatára, hogy a fiatal korban végzett rendszeres testmozgás befolyásolja-e a következő évtizedekben a vérnyomás alakulását.

A résztvevők húsz éven keresztül rendszeresen jártak ellenőrző vizsgálatra, kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról és terheléses vizsgálatokon vettek részt. Két évtized során több mint ezer önkéntesben alakult ki magas vérnyomás (azaz 140/90 hgmm feletti érték).

A kutatók a matematikai értékelésnél figyelembe vették azokat a tényezőket, amelyek emelhetik a vérnyomást, de a kevés fizikai terhelés akkor is önálló kockázati tényezőnek bizonyult.

Az összesítés alapján, amennyiben a résztvevők hetenként legalább ötször napi félórát mozogtak, a magas vérnyomás 34 százalékkal ritkábban jelent meg. A vizsgálók szerint a tanulmány értékét növeli, hogy nemcsak a résztvevők által mondott testgyakorlás adatait dolgozhatták fel, hanem ismételt, objektív mérésekkel is ellenőrizték a teherbírást.

A rendszeres testmozgás magas vérnyomást megelőző hatása kiváltképp a fiatal fehérbőrű nők esetében bizonyult igen kifejezettnek. Közöttük a rendszeres mozgók ötször ritkábban lettek magas vérnyomásúak. Az, hogy a rendszeres mozgásnak van ilyen kedvező hatása, várható volt, a meglepetés csak ennek rendkívüli mértéke - nyilatkozta Goutham Rao, a kérdés ismert szakértője.