Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Még nagyobb lehet az olajszivárgás

2010.06.16. 08:30 Módosítva: 2010.06.16. 08:50
Jelentősen, ötven százalékkal növelték amerikai tudósok a mexikói-öbölbeli mélytengeri kőolajszivárgás miatt a tengerbe ömlő olaj mennyiségére adott becslésüket; egy héten belül már másodszor módosították komolyan a becslést.

A tudósok keddi közlése szerint nagyon valószínű, hogy naponta 35-60 ezer hordónyi (5,57-9,54 millió liter) kőolaj ömlik a tengerbe.

Obama tegnap az olajkatasztrófáról és az új fúrótornyok telepítési moratóriumáról beszélt a sajtónak a Fehét Házban
Obama tegnap az olajkatasztrófáról és az új fúrótornyok telepítési moratóriumáról beszélt a sajtónak a Fehét Házban

Ez jelentős növekedés ahhoz képest, hogy múlt csütörtökön még napi 20-40 ezer hordónyira tették a szivárgást, jóllehet már az is jócskán meghaladta a korábban becsült napi 12-19 ezer hordós mennyiséget.

A legújabb becslés több tudományos módszer alkalmazásának és a tengerfenékről nyert legfrissebb adatok felhasználásának az eredménye.
A legújabb becslésben szereplő legkisebb - azaz napi 35 ezer hordós - mennyiséget alapul véve közel 2 millió hordó kőolaj szivároghatott a Mexikói-öbölbe azóta, hogy április 20-án felrobbant a BP brit cég által üzemeltetett Deepwater Horizon olajkitermelő platform.

Ez közel nyolcszorosa annak az olajmennyiségnek, amely az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es katasztrófája miatt került az óceánba Alaszka partjainál.