Kornélia
1 °C
14 °C

Ha több a bevándorló, csökken a bűnözés

2010.06.29. 14:05
Amikor a múlt század kilencvenes éveiben minden addiginál több bevándorló érkezett az Egyesült Államokba, a súlyos bűnesetek száma minden korábbi időszaknál alacsonyabbra csökkent. A többnyire ennek ellenkezőjét gondoló amerikai közvélemény számára meghökkentő adatokat a Social Science Quarterly szakfolyóirat közölte.

A Harvard Egyetem szociológusa, Robert J. Sampson hívta fel a figyelmet arra, hogy amikor a bevándorlók száma megnő, a bűnesetek száma mérhetően csökken. Ez az állítás eddig főleg elméleti szinten mozgott, de most egy másik szociológus, Tim Wadsworth, a Coloradói Egyetem kutatója bűnügyi statisztikák gondos elemzése útján megerősítette ezt a meglepő tételt.

Azokban az amerikai városokban, ahol a legnagyobb mértékű volt 1990 és 2000 között a bevándorlók és az új bevándorlók odaköltözésével a népesség növekedése, hirtelen és igen jelentősen kevesebb lett a rablás és a gyilkosság - állapította meg Wadsworth.

A kutató az FBI bűnüldözési adatainak, valamint az amerikai népszámlálás adatainak felhasználásával vizsgált meg 459 olyan települést, ahol legalább 50 ezren éltek. Megnézte, hogy a városokban kik születtek külföldön, illetve kik költöztek be más országból az utolsó öt esztendőben. Kifejezetten a közepes és nagy városokat vizsgálták, mert az erőszakos bűnözés 80 százaléka ezekben történik. Azért a gyilkosságra és a rablásra fókuszált a tanulmány, mert azokat rendszeresebben bejelentik a hatóságoknak, mint az apróbb törvénysértéseket.

A szociológus azt találta, hogy azokban a nagyvárosokban csökkent a legnagyobb mértékben az erőszakos bűnesetek száma, ahová a múlt évezred utolsó évtizedében a legtöbb bevándorló költözött. A bevándorlók számának növekedésével egy időben a gyilkosságok száma 9,3 százalékkal csökkent és 22,2 százalékkal kevesebb rablás történt.

A tanulmány szerzője feltételezi, hogy a bevándorló közösségekben a családi kapcsolatrendszer szorosabb, kevesebb a válás, a vallási, társadalmi törvényeket szigorúbban betartják és ezek a tényezők csökkentik a bűnözést, ahogyan kriminológusok ezt már régóta megállapították.