Piroska
-2 °C
5 °C

Négyagyaras ormányos csontjaira bukkantak

2010.07.05. 16:17
Négy agyara volt annak az őskori ormányosnak, amelynek maradványai egy ház hátsó udvarában, az úszómedence kiásásakor kerültek elő az Egyesült Államokban, a Tennessee állambeli Brightonban.

Az állkapocs jobb szárát találták meg, amelyhez egy 60 centiméteres villacsontalakú óriási fog is tartozott. A közelben megtalálták a prehistorikus állat másik fogát is.

SPgomphotherium

A leletet a Memphis Pink Palace Múzeum szakemberei vizsgálták meg, akik arra következtetésre jutottak, hogy egy trilophodon fosszíliái kerültek elő.

"Az évek során sok masztodonfogat és -agyarat vizsgáltam, ám Közép-Nyugaton még sohasem kerültek elő trilophodonmaradványok" - hangsúlyozta Roy Young, a múzeum paleontológusa.

A háztulajdonos, egy bizonyos Jim Leyden a memphisi múzeumnak szándékozik adományozni a leletet. "Mit is kezdenék a csontmaradványokkal, amelyek veszélyes fegyverré válhatnak a feleségem kezében, ha egyszer megharagszik rám" - tréfálkozott Leyden.

A Trilophodon (Gomphotherium, Tetrabelodon vagy Serridentinus), azaz a "négyfogú masztodon" az emlősök (Mammalia) osztályának az ormányosok (Proboscidea) rendjéhez, ezen belül a Gomphotheriidae családjához tartozó kihalt nem.

Az oligocénben jelent meg mintegy 26 millió évvel ezelőtt, és 2 millió éve halt ki a pleisztocén korban. Az ormányos testhossza elérte az 5 métert, magassága 2,5 méter magas körül volt, súlya pedig akár 2 tonna is lehetett. Az állatnak négy párhuzamos agyara volt: kettő a felső állkapocsból indult, a két rövidebb pedig az alsó állkapocsból nőtt ki.

A modernkori elefántokkal ellentétben a felső agyarakat fogzománc borította. Az alsó agyarak párhuzamosak voltak, és ásószerű alakjuk volt: ezek az állatok vélhetően a tavak környékén vagy mocsaras vidéken éltek, és alsó agyaraik segítségével ásták ki a vízi növényeket.

A korábbi ormányosokkal (Proboscidea) ellentétben a Trilophodon kevesebb őrlőfoggal rendelkezett, a megmaradtaknak viszont magas taréjuk volt, vélhetően azért, hogy ily módon növeljék meg a rágófelületet.