Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Új vakcinák mélyhűtött génekkel

2010.07.13. 14:09
Kanadai kutatók a hidegben élő baktériumoktól akarnak kölcsönvenni néhány gént, hogy beépítsék azokat a kórokozókba.

A tudósok hőmérsékletre érzékeny baktériumokat akarnak létrehozni, amelyek felkészítik az immunrendszert a védekezésre, de nem okoznak súlyos fertőzést.

Francis Nano és kollégái a kanadai Victoria Egyetemen több különböző sarkköri baktériumfajból vettek ki géneket, és átültették azokat a Francisella tularensi baktériumba. A hidegben kifejlődött sarkköri gének az állatok testében leállnak.

A kutatócsoport létfontosságú géneket választott ki, például olyanokat, amelyek a DNS helyreállításáért felelnek. Emiatt a leálló gének el is pusztítják a kórokozót. Egy egérnek akkora adag Francisella tularensi baktériumot adtak be, amely normális esetben halálos dózisnak számít, de előtte a farkába befecskendezték a hőérzékeny verziót.

A baktérium vígan élt tovább a bőr alacsony hőmérsékletén, amivel felkészítette az immunrendszert, viszont egyáltalán nem jelent meg a belső szervekben, azaz nem jelentett fertőzésveszélyt. Nano csapata most a tuberculosis baktériumát akarja hasonló módon ártalmatlanítani.