Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Inzulinnal enyhíthetők az Alzheimer tünetei

2010.07.15. 12:24
Javította az Alzheimer-kór kezdeti tüneteit mutató páciensek memóriáját, ha inzulint fecskendeztek orrukba.

Négy hónapon át tesztelték az újszerű kezelést Alzheimer-kóros betegeken, akikjobb eredményt értek el a memóriateszteken, és a javulás két hónapig fenn is maradt. Suzanne Craft, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa az Alzheimer Szövetség Honoluluban tartott találkozóján elmondta, a biztató eredmények további, szélesebb körű kipróbálásra ösztönzik őket.

Az inzulin fontos az agy sejtjei közötti kommunikációban, az agyműködéshez is szükséges anyag. Craft kutatócsoportja ezért arra kereste a választ, mi történik, ha a vegyületet közvetlenül az agyhoz juttatják el. Tanulmányukba 109 nem cukorbeteg, ám az Alzheimer-kór jeleit mutató pácienst vontak be. A résztvevők harmada placebót kapott, kétharmada pedig különböző koncentrációjú inzulint tartalmazó oldatot. A vizsgálatban szereplő páciensek négy hónapon keresztül naponta kétszer fújtak az orrukba az oldatból.

A kisebb dózisú inzulint alkalmazó páciensek egyes memóriatesztjeinek eredménye javult a kipróbálás végére, ám tanulási képességeik, illetve napi tevékenységükre való képességük nem változott. Annál a tizenöt tesztalanynál, akik belegyeztek a gerinccsapolásba, az Alzheimer-kór kialakulásához köthető fehérje mennyiségének csökkenését tapasztalták az inzulin-beszippantásos kezelés után.

A gyógyíthatatlan, jelenleg csak tünetileg kezelhető, szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór világszerte több mint 26 millió embert érint.