Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Betegségeket okoz a túlzott klímázás

2010.07.17. 22:06
Felső légúti hurutra, nyak- és térdfájásra számíthatnak azok, akik túlzottan lehűtik a lakásukat, irodájukat. A Tisztiorvosi Szolgálat szerint Magyarországon kevesen ismerik, és ők se nagyon tartják be az ENSZ egészségügyi szervezetének ajánlását.

Kánikulában általában 23-24 fokra hűtik vissza az irodákat és a lakásokat, pedig az orvosok szerint legfeljebb 5 fok különbség az egészséges a benti és a kinti hőmérséklet között. Az elmúlt napokban az utcán 35-37 fokot is mértek, vagyis legalább kétszerese volt az eltérés az ajánlottnak. A Tisztiorvosi Szolgálathoz már megérkeztek az első hírek tüsszögésről, köhögésről, fájdalomról.

Páldy Anna, az ÁNTSZ - Országos Környezetegészségügyi Intézetének igazgatóhelyettese az RTL Híradónak elmondta: ízületi fájdalmakról, nyak-, hát- vagy térdfájdalmakról tud, de ezen kívül a lehűtött nyálkahártyán keresztül a légúti baktériumok és vírusok is könnyebben bejuthatnak.

Az orvosok mindig felhívják a figyelmet, hogy évente egyszer, a szezon elején ki kell tisztítani a légkondícionálókat, különben baktériumfertőzésre is lehet számítani. Hogy ezt hányan tették meg, egyelőre arra következtetni sem lehet. Az elmúlt egy hétben, aki csak tudta, bekapcsolta a klímát.