Rafael
19 °C
33 °C

Megtalálták a legnagyobb tömegű csillagot

2010.07.21. 15:44
Megtalálták az eddig ismert legnagyobb tömegű csillagot az R136 csillaghalmazban. A monstrumot R136a1nek hívják, tömege 265-ször nagyobb, mint a Napé.

Az R136-os csillaghalmazban lévő három legfényesebb csillag tömege egyenként több mint 150-szerese a Napénak. A halmaz és az ismert világűr eddigi legnagyobb tömegű csillaga az R136a1, amelynek a jelenlegi tömege 265-ször nagyobb, mint a Napé. A fényereje is a legnagyobb, a Napét csaknem tízmilliószor meghaladja.

galaxy 976.gif

A BBC tudósítása szerint a csillag tömege születésekor még ennél is nagyobb lehetett. Paul Crowther, a Sheffieldi Egyetem professzora szerint akár a Nap tömegének a 320-szorosa sem elképzelhetetlen. Hogy érzékeltesse a fényességét, a professzor egy példával élt: a csillagot a Naprendszerbe helyezve annyival lenne fényesebb a Napnál, mint a Nap a Holdnál.

Az óriáscsillagot Crowther csapata fedezte fel egy chillei tepeszkóp és a Hubble űrteleszkóp adatainak elemzésével. A képet az Európai Déli Obszervatórium tette közzé.

Az R136-os csillaghalmaz viszonylag közel van, a Nagy Magellán-felhőben, vagyis a szomszédos törpegalaxisban található, nagyjából 165 ezer fényévnyire. A csillagok körül nem keringenek bolygók, e csillagok élete egyszerűen túl tövid ahhoz, hogy kialakulhattak volna körülöttük bolygók. A professzor szerint ha lennének bolygók a rekorder csillag körül, az éjszakai felükön olyan világosság lenne, mint nappal, mivel a hatalmas csillagok túl közel vannak egymáshoz.

A felfedezés felvet egy érdekes kérdést, hogy mekkora lehet a felső határ, amekkorára egy csillag nőhet – elméletileg kell lennie egy határnak, amelynél nagyobbra nem nőhetnek.