Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Éjszaka is termel a sóolvadékos naperőmű

2010.07.23. 17:09
Szénerőművekhez is hozzáépíthető egy Olaszországban bemutatott, új típusú naperőmű, amely napfény nélkül is termel áramot.

Szicíliában elindították a világ első olyan naperőművét, amely olvasztott sóban tárolja az energiát. A sóolvadék sokkal magasabb hőmérsékletre hevíthető és több hőt tud elraktározni. mint a hasonló erőművekben használt szintetikus olajak. A szicíliai erőmű egyik különlegessége, hogy sóban tárolt hőből naplemente után is képes áramot termelni.

Tükröm, tükröm

Kétféle típusa van a neperőműveknek, a háztartásokban is elterjed verzió közvetlenül alakítja át a napfényt árammá. A másik, leginkább ipari szinten használt típus forgatható tükrökkel koncentrálja a napfényt, amivel felhevítenek egy közvetítő anyagot - ebben az esetben a sót.

A Siracusa közelében, Priolo Gargallo városában épült, Archimédészről elnevezett erőmű tükrei
A Siracusa közelében, Priolo Gargallo városában épült, Archimédészről elnevezett erőmű tükrei

Az olvasztott só hőjét pedig ugyanúgy hasznosítják, mint bármelyik másik hőerőműben a fosszilis üzemanyagok által termelt hőt. Vizet forralnak, és a gőzzel turbinákat hajtanak meg. A megoldás egyik igen fontos előnye, hogy akár meglévő szén- és gázerőművek is kiegészíthetők a megújuló energiaforrással.

Térgörbület

A 60 millió euróból felépített olaszországi üzem 5 megawattot termel, 30 ezer négyzetméteren kellett tükröket elhelyezni, és majdnem 5 kilométernyi cső szállítja a felhevített sót.  • Vennék
  • Hírek