Alfréd
-3 °C
3 °C

Megtalálták a világ legnagyobb patkányának maradványait

2010.07.26. 16:17
A világ legnagyobb patkányának maradványait fedezték fel ausztrál régészek Kelet-Timoron.

A patkány tömege a szakemberek becslése szerint elérte a hat kilogrammot, testmérete háromszorosan meghaladta a ma élő rágcsálók legnagyobbikát, akkora volt, mint egy kisebb kutya.

A fosszíliákat az ausztrál tudományos ügynökség, a  CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) régészei fedezték fel egy barlangban, ahol 12 más, korábban ismeretlen faj egyedeinek a maradványait is megtalálták. A patkányok közül nyolcnak a testtömege meghaladta az egy kilogrammot (a mai házipatkányok átlagos tömege 15 deka). A legnagyobb patkány 1000-2000 évvel ezelőttig élt.

Mint Ken Aplin biológus rámutatott, a legújabb leletek fényében elmondható, hogy ötmillió évvel ezelőtt a patkányok voltak a kelet-timori állatvilág urai. Ez a patkányok világa volt, a szigeten a rágcsálóknak legalább 13 faja élt, ami hihetetlen diverzitást jelent – magyarázta a kutató.

Bal oldalon az óriáspatkány néhány foga, jobb oldalon egy mai patkány teljes koponyája
Bal oldalon az óriáspatkány néhány foga, jobb oldalon egy mai patkány teljes koponyája

A tudósok a továbbiakban részletesen szeretnék megvizsgálni a mocsaras esőerdő térségét, ahol a feltételezések szerint a mai napig élhetnek a ritka növényevő patkányok bizonyos fajai. "Reményeim szerint néhány kisebb faj, de esetleg egy-kettő a nagyobb testű növényevők közül még mindig létezik a környéken. Ha így van, nagyon gyorsan kell cselekednünk, hogy megóvjuk őket a kihalástól" – emelte ki Ken Aplin.