Jusztina
10 °C
27 °C

Új expedíció indul a Titanichoz

2010.07.27. 16:43
Húsz napig kutatják a Titanic roncsait. Nem hoznak fel semmit, csak térképet készítenek a szétszóródott tárgyakról.

Augusztus 18-án újra tudósok indulnak az Új-Fundland partjaitól 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén 3821 méter mélyen található roncsokhoz. A húsznaposra tervezett expedíció során maradványokat nem hoznak a felszínre, csak a szerencsétlenség közelében a háromszor öt kilométeres mezőben elterülő roncsokat, és a hajóról származó több ezernyi szétszóródott tárgyat kívánják dokumentálni.

Az újabb kutatást a Titanicról származó tárgyakat gondozó Premier Exhibitions Vállalat, illetve a leányvállalataként működő RMS Titanic Társaság támogatja. Az expedícióban részt vesz a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet, valamint a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA).

"Ez lesz az első alkalom, hogy roncsot és környékét régészeti feltárásként fogjuk kezelni. Két dolgot tartunk szem előtt: az első, hogy a Titanic történetének hangsúlyozásával őrizzük meg a hajó örökségét, a másik, hogy megtudjuk, a roncs jelenleg milyen állapotban van" – mondta David Gallo, az expedíció vezetője.

Megzenésítették

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912. április 15-én süllyedt el. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a roncsot, amely azóta is heves jogi csatározások alapja, és amelyről eddig hat alkalommal hozott fel leleteket a kiemelésének kizárólagos jogával rendelkező RMS Titanic.

Az Egyesült Államokban a virginiai Norfolk bíróságához benyújtott kérelme szerint az RMS Titanic Társaság a hajóroncs korlátozott tulajdonjogára is igényt tart a felszínre hozott tárgyak költségeinek kompenzációjaként.

A meghallgatásokon a tengerjogban jártas Rebecca Beach Smith elnököl, aki nemzetközi kincsként tekint a hajóroncsra. A tengerből kiemelt tárgyak közül 5500 darab, mintegy 110,9 millió dollár (24,1 milliárd forint) értékű gyűjtemény van a társaság birtokában.