16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Fogságban született óriáspanda szült

2010.08.05. 07:16
A világon először egy fogságban tenyésztett óriáspanda adott életet hím bocsának egy délnyugat-kínai, jobbára természetes életfeltételeket biztosító telepen.

Kao Kao (Cao Cao), az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) segítség nélkül szülte meg kölykét kedden kora hajnalban egy kamerák által megfigyelt mezőn Hotaopingben (Hetaoping) a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban.

A 205 grammos bocs egészséges - mondta a bázis egyik gondozója.
A 20 ezer hektáros alapterületű telep gyakorlatilag természetes környezetet biztosít, ám számos kamerával követhető nyomon a pandák viselkedése. Kao Kao egyike volt annak a négy vemhes pandának, amelyeket a Ja'an (Ya'an) parkból a hotaopingi rezervátumba vittek azért, hogy a félig vad környezetben adhassanak életet bocsuknak, így azokat később esetleg visszaengedhessék a természetbe. Ez része a Volongi Óriáspanda-védelmi és -kutató Központ programjának, amelynek célja, hogy a fogsában született állatokat fokozatosan visszatelepítsék a természetes élőhelyeikre.

A tervek szerint a most 4-5 éves anyaállatok és a most megszületett, illetve a közeljövőben világra jövő bocsok 3-4 évig élnek majd a hotaopingi telepen - mondta Tang Csun-hsziang (Tang Chunxiang), a kutatóközpont szakembere.

2008-ban Ja'anba költöztették át a vemhes Kao Kaót, mivel a május 14-i hatalmas földrengésben elpusztult korábbi lakhelye. Még abban az évben egy nőstény-hím ikerpárnak adott életet.

Szecsuan "baby-boomnak" örvendhet a pandák körében: az elmúlt két hét során 9 bocs született a tartományban.

A világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajából, óriáspandákból a hivatalos kínai statisztikák szerint mindössze 1590 él vadon, a többségük Szecsuan, Kanszu, illetve Senhszi (Shaanxi) tartományok hegyeiben. Fogságban több mint 290 található, többségük Kínában.  • Hírek
  • Hírek