Új szuperbaktérium terjed

2010.08.11. 13:19
Pakisztáni és indiai kórházakban járt betegek új kórokozót hurcoltak be Nagy-Britanniába, és az orvosok attól félnek, hogy az ellenálló baktérium könnyen világjárványt okozhat.

Most még csak ötven megbetegedést okozott az új, NDM-1 nevű enzimet termelő baktérium, de a szakértők globális járványtól tartanak. Az ellenálló kórokozót az indiai és pakisztáni kozmetikai műtéten átesett emberek hozták Európába.

Az NDM-1 enzim különböző baktériumban előfordulhat, például az ismert E.coliban is. Ezeket a kórokozókat rezisztenssé teszi a karbapenem típusú erős antibiotikumokkal szemben. Ezt a hatóanyagot főleg vészhelyzetre tartogatják, amikor több antibiotikumnak ellenálló fertőzésekkel kell felvenni a harcot.

Elsősorban attól tartanak a szakértők, hogy az NDM-1 megjelenik olyan baktériumokban is, amelyek már más antibiotikummal szemben is kifejlesztették ellenálló képességüket. Végül olyan veszélyes fertőzések is létrejöhetnek, amelyek gyorsan elterjednek és gyakorlatilag kezelhetetlenek.

Hasonló fertőzések bukkantak fel az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Hollandiában is, és a kórházi páciensek egymásnak is átadják a kórt.

Az NDM-1 megállítható, ha gyorsan felismerik, és minden fertőzöttet azonnal elkülönítenek a többi betegtől. Természetesen a jól bevált módszerek, mint a kórházi felszerelések fertőtlenítése, illetve az orvosok és nővérek antibiotikumos kézmosása is nehezíti a terjedést.

Az első esetekre 2009-ben figyelt fel a brit egészségügyi hatóság, akkor néhányan belehaltak a fertőzésbe. Antibiotikumok koktéljával sikerült ugyan elpusztítani az NDM-1-es baktériumokat, de ez nem feltétlenül akadályozza meg a kór globális elterjedését.  • Hírek
  • Árfolyam