Éjjel maximumon lesznek a Perseidák

2010.08.12. 15:55

A Perseidák a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, a porfelhő legsűrűbb részén augusztus 12-13-a tájékán szoktunk áthaladni. Az áramlatban 1839-ben óránként 160 meteort számláltak, és bár azóta mérsékeltebb maximumok vannak, a jelenség még így is nagyon látványos. A fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, de a legtöbb meteor 12/13-án jelentkezik.

Idén két nappal újhold után lesz a maximum, vagyis ideális körülmények között, sötét égbolton figyelhetjük a hullócsillagokat. Érdemes közvilágítástól mentes, sötét égboltú megfigyelőhelyet keresni, és nincs szükség távcsőre, csak hanyatt kell dőlni a pázsiton, és figyelni az égboltot.

Fényes meteorjelenség 2009. augusztus 11-én.
Fényes meteorjelenség 2009. augusztus 11-én.

A számítások szerint az elhúzódó és kicsit bizonytalan időben bekövetkező maximum augusztus 12-én este 20 óra és augusztus 13-án reggel 9 óra között várható, vagyis hazánk a lehető legjobb helyen fekszik. Ez azt jelenti, hogy egész éjszaka számos hullócsillagot láthatunk, de hajnalban mindenképpen többet, mint az esti órákban.

A kedvező körülményekre tekintettel a Magyar Csillagászati Egyesült észlelőtábort is szervez a raj megfigyelésére, melynek a Somogy megyei Palé ad otthont augusztus 8-15. között. Akik nem tudnak kimozdulni Budapestről, azoknak az óbudai Polaris Csillagvizsgáló ajánlott, amely este 9-től várja a látogatókat. Itt a meteorok mellett távcsöves nézelődésre is lehetőség nyílik.  • Tippek
  • Babaváró hitel