Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Ritka római lámpást találtak Angliában

2010.09.02. 14:29

Egyedülálló római kori tárgyat talált fémdetektorral egy fiatalember a suffolki Sudbury közelében. A 21 esztendős amatőr kutató, Danny Mills úgy vélte, a lámpa az első és harmadik század közötti időkből eredhet.

Mills bejelentést tett a leletről a helyi archeológusoknak, és a farmer, akinek a földjéről az antik darab előkerült, később a helyi múzeumnak adományozta azt.

A lámpást restauráló Emma Hogarth, az Ipswich Múzeum munkatársa a korabeli kézművesség egy ritka és kivételes darabjaként beszélt a tárgyi emlékről. Mint mondta: különösen érdekes, hogy a lámpás felfüggesztésére szolgáló láncok is épen megmaradtak, és nem korrodálódtak el.

Régészek szerint a londoni British Múzeumban csupán egy hasonló leletből fennmaradt darabkákat őriznek, a lámpáshoz leginkább hasonlító darab pedig a pompeji ásatások során került elő.

Suffolk térségében a második század környékén gazdag rómaiak villái álltak, és a tudósok úgy vélik, a lámpást éjjel használhatta az egyik villa lakója, amikor a főépületből átment a melléképületekbe.

A lámpa egyébként egy mai viharlámpásokra hajaz. Lángját a széltől vékony szarulemez óvhatta, ami az idők során elenyészett. A híres darab, amelyet az Ipswich Múzeumban lehet megnézni, a minap a BBC Digging for Britain című régészeti sorozatában is bemutatkozott.