Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Földön maradt a dán diszkontrakéta

2010.09.06. 14:51
Sikertelen volt a hétköznapi háztartási anyagokból, eszközökből összetákolt dán rakéta első kilövési kísérlete.

A kilenc méter hosszúságú, Tycho Brahe XVI. századi dán csillagászról elnevezett űrrepülőt - fedélzetén egy hetven kilogrammos asztronauta-babával - vasárnap próbálták meg kilőni a balti-tengeri Bornholm sziget közelében egy hajóról. A két dán fejlesztő szóvivője, Sophie Dalgaard közlése szerint a kísérletet egy biztosíték - más források szerint szelep - meghibásodása hiúsította meg. Dalgaard elmondta azt is, hogy a kudarc nem szegte kedvüket, újabb próbát terveznek, bár ennek időpontja még nem dőlt el.

000T TRPar3424633

Peter Madsen hobbifeltaláló és társa, Kristian von Bengtson űrhajózási mérnök harminc kilométeres magasságba akarták feljuttatni a rakétát, amely ezt követően ejtőernyők segítségével a Balti-tengerbe hullott volna. Elképzelésük szerint négy éven belül lehetővé válhat, hogy rakétájukkal embereket küldjenek az űrbe, vagy legalábbis behatoljanak a termoszférába 100 kilométeres magasságot érve el.

A fejlesztők az űrrakétát mindössze 300 ezer koronából (11,4 millió forintnyi összegből) készítették el. "Annyiba kerül, mint egy jobb autó Dániában, vagy pedig egy NASA-űrrepülő ajtókilincse" - viccelődött von Bengtson.

A rakétához a legegyszerűbb anyagokat és eszközöket használták fel. Az 1,6 tonnás jármű hőpajzsa például nyolc réteg parafából készült, amelyet a tervezők egy szőnyegboltban szereztek be. A szelepek elfagyása ellen egy egyszerű - 79 koronás (3 ezer forintos) - hajszárítót építettek be az űrhajóba, az egész gépet összetartó csavarok pedig többnyire építőanyag-áruházakból származnak.

A két leleményes dán szakembernek szeptember 13-ig van engedélyük arra, hogy a bornholmi katonai kísérleti telepről tizenöt munkatársuk segítségével kilövést hajtsanak végre.