A Mars és az IBM, valamint az amerikai mezőgazdasági kutatószolgálat (ASDA-ARS) munkatársai a kakaófa genetikai állományának első, közelítő változatával készültek el. A szekvenált (leírt) Matina 1-6 jelű növényváltozat a világ kakaóellátásának 99 százalékát adja. Az eredmény birtokában javítható a kakaónövény minősége és fenntartható a csokoládé legfontosabb alkotórészének, a kakaóbabnak az ellátása.
Mint Howard-Yana Shapiro, a Mars kutatója hangsúlyozta, a genomszekvenálás segítségével megtakarítható a hagyományos növénytermesztési munka jelentős hányada. A növény terméshozama nagyobb lehet, valamint jobban ellenáll a betegségeknek és a mostoha körülményeknek, például a szárazságnak.
A rövidebb genetikai szakaszokat az IBM Blue Gene elnevezésű szuperszámítógépe segítségével állították össze teljes genomszekvenciává. A kutatás eredményeit a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a Kakaó Genom Adatbázisban.