Csongor
0 °C
9 °C

Fénnyel irányítottak izmokat

2010.09.29. 11:40
Áttörést hozhat a gerincbénultak kezelésében egy amerikai kutatás, melynél fény segítségével irányították egerek izmait. Most először sikerült emlősállat izomsejtjei felett átvenni az irányítást.

Amerikai kutatóknak sikerült fény segítségével idegsejtek aktivitására hatni egereknél úgy, hogy az azokhoz tartozó izmokat irányítani tudták. A kutatás több célú. A fényreakciók egyrészt lehetővé teszik, hogy a kutatók pontosan megvizsgálják az izomsejtekben végbemenő folyamatokat. Másrészt azt remélik, hogy hasonló technológiával egy napon majd a gerincvelő sérülése miatt lebénult embereket is tudják majd kezelni.

Az érintettek izmai, bár használatuk hiányából fakadóan elsatnyultak, elméletileg működőképesek. A bénulás oka ez esetben az, hogy az agy idegsejtjeinek parancsai nem jutnak el az izmokhoz. Ha az egerekhez hasonlóan lehetséges mesterséges úton aktivizálni az idegsejteket, az izmokat is fel lehetne éleszteni - számoltak be a kilátásokról a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói a Nature Medicine című szaklapban.

Egérkísérleteikhez úgynevezett optogenetikai módszert használtak, amelynek során algagént építenek be a kísérleti állatok örökítőanyagába. Ezáltal az állatok egy fényérzékeny fehérjét kezdenek el termelni, amely hozzátapad az idegsejtek felszínéhez. Ha bizonyos hullámhosszú fény éri ezeket a fehérjéket, azok aktiválják az idegsejteket, ezzel együtt pedig a hozzájuk tartozó izmokat is.

Az efféle kísérletek nem számítanak újnak, a mostaninál azonban első ízben sikerült egy emlősállat ideg- és izomsejtjei felett megszerezni az irányítást. A kutatócsapat végső célja, hogy a testi fogyatékossággal élő embereknek újra lehetővé tegye a mozgást - nyilatkozta Scott Delp, az egyik szerző a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. Az optikai stimulációval mindenesetre fontos lépést tettek ebben az irányban.