Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Családterápiával kezelhető az anorexia

2010.10.11. 12:55
Nehezebben esnek vissza azok a betegek, akiknek a családjuk is aktívan segít a gyógyulásban.

Az anorexia életveszélyes betegség, ehhez képest figyelemreméltó, milyen keveset tudunk róla - mondta Lucille Packard, az Stanford Egyetem egyetem kutatója. Az anorexiás betegek túl kövérnek látják magukat, és mindenképp fogyni kívánnak. Ezer lányból körülbelül hat érintett, a fiúknál lényegesen ritkább a jelenség.

A Stanford kutatói most először hasonlították össze az egyéni és a családi terápiák hatékonyságát. Kutatásukban 120 beteget vizsgáltak. Két csoportra osztották őket, az egyiket egy évig a betegek félelmeire összpontosító pszichoterápiával kezelték, míg a másik csoport kezelésébe bevonták a szülőket is. Többek között egy éven át rendszeresen felszólították őket, hogy fokozottan figyeljenek gyermekük evési szokásaira.

Egy év családterápia után a betegek fele teljesen tünetmentes lett. Elérték a normál súly legalább 95 százalékát, és evésükben sem mutatkozott zavar. Az egyénileg kezelt csoportban csupán a csoport negyedéről lehetett ezt megállapítani az év végére - számoltak be a kutatók az Archives of General Psichiatry című szaklapban.

A két eljárás közötti eltérés elsősorban abban mutatkozott, hogy a családterápiát követően a betegek ritkábban estek vissza. A vizsgálat eredménye tehát erőteljesen utal arra, hogy a családalapú terápia hatékonyabb - mondta a kutatás vezetője, James Lock. A pszichiáter szerint az orvosoknak meg kell érteniük, hogy a szülők nagy segítséget jelenthetnek. Mindazonáltal azt is hangsúlyozta, hogy egyes esetekben jobban használhat az egyéni kezelés.