Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Magyarországon is ültetnek majd be retina-chipet

2010.10.14. 19:33
Németország után 2011-ben már Magyarországon is ültetnek be szubretinális implantátumokat, amellyel részlegesen visszanyerhetik látásukat azok a betegek, akik a látóideghártya sérülése miatt vakultak meg.

Az Egyesült Államok és Németország után hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy új műtéti eljárás, az úgynevezett szubretinális implantátum beültetése, amellyel részlegesen helyreállítható a látóideghártya (retina) betegsége miatt megvakult páciensek látása, hangzott el a Látás Világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikáján rendezett sajtótájékoztatón.

A világújdonságnak számító műtéti eljárást Eberhart Zenner professzor vezetésével dolgozta ki egy német kutatócsoport. Eddig tizenöt beavatkozás történt, és az eredmények biztatóak. A beavatkozásnak köszönhetően a páciensek részben képesek lettek a fényérzékelésre, például felismerik és használni tudják az étkészletet, közlekedhetnek az utcán, egyes esetekben 4-6 centiméteres betűket is képesek voltak olvasni.

"Magyarországon eddig nem volt lehetőség ilyen műtétek elvégzésére, mert az implantátumok fejlesztése rendkívül bonyolult és költséges. Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy immár Magyarország is bekapcsolódott az élvonalba tartozó kutatásokhoz és csatlakozott a német kutatócsoporthoz" - mondta Németh János professzor, a Szemészeti Klinika igazgatója.

Az eljárást eddig a retinitis pigmentosa elnevezésű betegség végső stádiumában alkalmazták. E kórképnél az ideghártya bizonyos rétege fokozatosan elhal, idővel súlyos látáskárosodás, majd vakság alakul ki. Magyarországon több mint kétezer ember szenved a kórképben. A szubretinális implantátumot a látóideghártya alá ültetik be, a hozzákapcsolódó kábelt, illetve a tápegységet pedig a bőr alá.

Egy hajszálvékony elektronikai lapocskáról van szó, vastagsága 100 mikrométer (1 mikrométer = ezredmilliméter), mérete mindössze 3 x 3 milliméter, mondta Németh János. Az implantátum lelke az 1520 fotocellából álló chip. A fotocellák alakítják át a fényt elektromos impulzusokká, és egészen apró elektródák segítségével továbbítják azokat a retina épen maradt sejtjeinek. Ezáltal a chip tulajdonképpen úgy működik, mint korábban az érzékelősejtek a retinában.

Személyes tapasztalatairól számolt be a sajtótájékoztatón Miika Terho, az egyik műtött beteg, akinek a beavatkozást követő első élménye, hogy képes volt fókuszálni a tárgyakra. Mint mondta, újra meg kellett tanulnia látni, olyan volt, mint amikor két évtizedes kihagyás után valaki ismét teniszezni kezd, és nehezen találja el a labdát. A tárgyak kontúrja kezdetben elmosódott volt, olyannak tűnt, mintha "az úszómedence fenekén" lettek volna. A legnehezebbnek a szem és a kéz koordinációjának újbóli megtanulása bizonyult.

Kusnyerik Ákos szemész, a program koordinátora elmondta, hogy a klinikán már megkezdődtek azok a szűrések, amelynek alapján kiválasztják az első pácienseket. Az első ingyenes műtétekhez év végéig várja a jelentkezőket a klinikán működő Magyar Bionikus Látásközpont.