Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Átok ül a pompeji rablókon?

2010.11.29. 09:16
Pompejiből nem érdemes régészeti leletet lopni, a rablókat átok sújtja, így nem véletlen, hogy egymás után szolgáltatják vissza az eltulajdonított kincseket.

Az Il Mattino nápolyi napilap szerint teljesen mindegy, mit visznek el: márványszobrot vagy apró kavicsot. Aki Pompeji ásatási területéről ókori darabbal távozik, számoljon azzal, hogy gazdagság és boldogság helyett nemsokára szerencsétlenségbe fordul az élete.

Állítólag létezik

Pompeji épületeit a gondozatlanság miatt állandó omlásveszély fenyegeti, ettől függetlenül a várost a mai napig ókori istenei védik, és aki megsérti a műemlékeket, azt átokkal sújtják a legenda szerint. Az egyiptomi piramisokat feltörő sírrablókat kísérő átokhoz hasonló pompeji jelenségről tudósított az Il Mattino.

Az újság azt írta, a megfelelő őrszolgálat nélküli régészeti területről profi műkincsrablók és szuvenírrel távozó turisták is azt visznek el magukkal, amit csak akarnak. Nem érdemes azonban Pompejit kifosztani. Ezt bizonyítja, hogy a helyi műemlékvédelmi hivatalba egymás után érkeznek vissza az eltulajdonított leletek. Vegyétek vissza! Nem kell! Átok ül rajta! - szólnak a visszaszolgáltatott tárgyakhoz mellékelt levelek.

Az Il Mattino úgy értesült, nem egy ilyen eset történt. Tucatszámra adják vissza az ellopott ókori leleteket, még külföldről is visszaküldik őket Pompejibe. A magyarázkodó tolvajok azt állítják, amióta ellopták a pompeji leletet, azóta semmi nem sikerül az életükben, minden rosszra fordult.

Az Il Mattino cikke talán az olasz kulturális tárca vezetőjének is szól. Az olasz parlament hétfőn szavaz a Sandro Bondi miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. A Bondiba vetett bizalom a november elején Pompejiben összeomlott Gladiátor-ház miatt rendült meg.