Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Bajban van a magyar holdjáró

2010.12.16. 12:58
Szponzorokat keres a hazai űrtechnológiákat fejlesztő csapat, a Puli Space Technologies. 2010. december 31-én jár le a nevezési határidő a Google Lunar X Prize versenyre, amely célja, hogy elősegítse a következő Holdra szállást.

Harmincmillió dolláros versenyt hirdetett a Google, a cél, hogy magánpénzből járművet juttassanak el a Holdra. A magyar csapat, a Puli Space Technologies is részt venne a versenyben, ha össze tudja szedni az 50 ezer dolláros (körülbelül 10 millió forintos) nevezési díjat.

A Google Lunar X Prize célja, hogy elősegítse a következő a Holdralépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) azáltal, hogy 30 millió dolláros keretéből megjutalmazza azokat a magáncégeket, melyek sikeresen elérik elsőként a Hold felszínét.

A Puli csapat 2010. júniusa óta dolgozik: első lépésként a nevezéshez szükséges leírásokat (a küldetés, a szonda koncepciója, a csapat szervezeti formája) dolgozta ki és ismeretterjesztő programokat készít elő a világűrről, a Holdról, ezek magyar vonatkozásairól. Augusztus végére elkészült a Nevezési Szándéknyilatkozat is, amelyet a Google Lunar X PRIZE pozitívan értékelt.

El is kezdtek szponzorokat keresni, hogy összeszedjék az 50 ezer dollárt, de néhány héttel a nevezési határidő lejárta előtt még nagyon sok hiányzik ebből. A nevezési díj fele már összegyűlt, de további szponzorokat keresnek, mert nagyon közel a december 31-ei határidő. A szponzorokat a Puli Indítóállás oldalán is megjelenítik majd, amelyet kifejezetten a projekt rajongóinak informálására hoztak létre.

A Puli már ősszel megkezdte a közösségi adakozásra való bátorítást Kis Lépés Klub címen, ahol magánemberek támogatását várják. Itt már ezer forinttal is segíthetik a felhasználók a Puli projekt működését. A közösségi támogatás ezen formáját már több százan választották, míg a céges felajánlások eddig a vártnál kevesebb eredményt hoztak.