Szuperbaktériumok terjedésétől tartanak a kutatók

2010.12.17. 09:31
Géncserék következtében olyan baktériumok alakulhatnak ki, amelyek ellenállnak szinte valamennyi ma használatos antibiotikumnak, és gyorsan terjednek, ezért sok fejfájást okoznak majd az orvosoknak a következő években - jósolják egészségügyi szakértők.

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbb augusztusban bocsátott kifigyelmeztetést az NDM-1 jelű (Újdelhi-metalo-bétalaktamáz-1) génnel kapcsolatban, amely képessé tesz egyes mikroorganizmusokat arra, hogy ellenálljanak szinte valamennyi jelenleg használatos antibiotikumnak.

A DNS-láncok közötti vagy azon belüli áthelyeződésre képes mozgékony genetikai elemek a magasabb rendű élőlényekkel szemben a baktériumoknál még igen gyakoriak. Az ugráló gének új helyükön befolyásolhatják a környezetükben lévő gének működését, lehetővé teszik az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Az NDM-1 gén előfordulását brit kutatók augusztusi közleménye szerint Nagy-Britanniában, Indiában Pakisztánban és Bangladesben jelezték, azonban izolálták már Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Törökországban, Kínában, Franciaországban, Japánban, Kenyában is. Az új típusú rezisztenciagén az Enterobacteriaceae (bélbaktérium) törzseknél jelent meg.

Az NDM-1 gént tartalmazó baktériumtörzsek többsége szinte minden forgalomban levő antibiotikummal szemben rezisztens, volt olyan eset, amikor csak kolisztinre, egy régebbi antibiotikumra volt érzékeny a kórokozó. Szinte valamennyi ilyen fertőzés visszavezethető Indiába, ahol 2008-ban először azonosították baktériumtörzsekben az NMD-1 rezisztenciagént.

Az ilyen gént tartalmazó kórokozók terjedésének megelőzésére a szokásos eszközök használhatók: izoláció, kézfertőtlenítés és az antibiotikumok körültekintő alkalmazása.



  • Hírek
  • Hírek