Génjeik miatt térnek vissza a poloskák

2011.01.20. 11:29
Az ágyi poloskák világszerte terrorizálják a lakástulajdonosokat és a turistákat. Amerikai kutatók azt állítják, a rovar genetikai állományának feltérképezése segíthet, hogy hatékonyabban szabaduljunk meg tőlük.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói olyan géneket találtak az ágyi poloska (Cimex lectularius) örökítőállományában, melyek felelősek lehetnek a rovarirtószerekkel szemben mutatott ellenállóképességükért.

A poloskák inváziója - melyet nem úsztak meg New York és Párizs luxusszállodái sem - éves szinten dollármilliárdokba kerül. A vérszívó nem terjeszt betegségeket, de csípése viszkető, piros foltokat eredményez.

Az elmúlt körülbelül egy évtizedben a C. lectularius visszatérését jegyezték fel szerte a világon, beleértve Észak-Amerikát, Európát, Ausztráliát és Kelet-Ázsiát, a rovarpopuláció létszáma évente 100-500 százalékkal emelkedett - írták tanulmányukban a kutatók.

A szakemberek szekvenálták az ágyi poloska teljes genomját, majd olyan géneket kerestek, amelyek segítik, hogy a vérszívó túlélje a rovarirtószereket. Reményeik szerint ennek ismeretében megkerülhetik a vegyszerekkel szembeni rezisztenciájukat, így könnyebb lehet elpusztításuk.  • Hírek
  • Hírek