A másodperc ezredrésze alatt ejti csapdába zsákmányát a húsevő növény

2011.02.17. 09:26

A gyökér nélküli húsevő rence (Utricularia) nem egészen egy milliszekundum alatt (a másodperc ezredrésze) alatt ejti csapdába zsákmányát, vagyis százszor gyorsabban, mint a Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) - derítették ki francia kutatók egy szupergyors kamera segítségével.

A kutatásokról a Grenoble-i Egyetem tudósai a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat.

A rence egyaránt elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, körülbelül 200 faját ismerik. A gyökér nélküli vízinövény, hogy megéljen, foglyul ejti és megemészti az apró organizmusokat, beleértve az állati eredetű egysejtűeket (protozoa), vagy a néhány milliméteres rákocskákat - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A rence levelein lévő tojás alakú, állatfogásra szolgáló tömlők sorakoznak, amelyek "száját" egy, csupán befelé nyíló csappantyú zár le. A nyílás előtt 2 szárnyasan tagolt sörte található.

A csapdaként működő tömlők oly villámgyorsan működnek, hogy szabad szemmel a zsákmányszerzés folyamata nem követhető. A grenoble-i egyetem kutatói Philippe Marmottant-nal az élen ezért egy olyan kamerát készítettek, amely másodpercenként tízezer felvételt képes készíteni. Így a filmet eléggé le lehetett lassítani ahhoz, hogy a tudósok megismerjék a vadászat mikéntjét.

Mint kiderült, amikor a rence készenlétbe helyezi a csapdát, kifújja a tömlőben lévő folyadékot, ezáltal annak a belsejében alacsonyabb a nyomás, mint a környezetben. Amint a potenciális zsákmány megérinti a tömlő szája előtt lévő parányi sertéket, a csappantyú kinyílik, és a víz az áldozattal együtt bezúdul a tömlőbe.

A húsevő rence (Fotó: Philippe Marmottant)
A húsevő rence (Fotó: Philippe Marmottant)

A számítások szerint a szívóhatás oly erős, hogy a nehézkedési gyorsulás eléri a 600 g-t. Összehasonlításként az űrhajó startjánál az asztronautákra 3,5g nehézségi gyorsulás hat, nyolc g-nél pedig elveszítenék az eszméletüket.

A folyamat egy fél milliszekundum alatt zajlik le, vagyis az áldozatnak nincs esélye a húsevő növénnyel szemben.  • Hírek
  • Árfolyam