Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A hongkongiak szerint nem egyeztethető össze a munkavállalás és a család

2011.02.21. 16:14

Egy hongkongi felmérés frissen közzétett eredményei szerint a családi kötelezettségek azok, amelyek távol tartják a nőket karrierjük építésétől. Sokan úgy vélik, hogy a karrier és a családi harmónia együttesen nem érhető el - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevelében.

A hongkongi Women's Commission (WoC) megbízásából készült kutatás szerint a régióban általános elterjedt nézet, hogy a női függetlenség és a munkavállalás között összefüggést látnak. A helyiek 80 százaléka véli úgy, hogy a munkába állás a legbiztosabb módja annak, hogy egy nő függetlenné váljon. Ugyanakkor tízből hét válaszadó úgy gondolja, ugyanolyan életkorú és kvalitású férfi jobb esélyekkel indul a munkaerőpiacon, mint egy nő. Azaz a hongkongiak is úgy látják, egy nő számára neme akadályt és egyben hátrányt jelent a karrierépítésében.

A nők karrier aspirációit tekintve a nők negyede, a férfiak ötöde nem szeretné sem a maga, sem a partnere számára, hogy munkájában túl sikeres legyen, mivel úgy érzik, ilyen helyzetben nem teljesíthetőek a családi kötelezettségek. A kutatók szerint ez az állásfoglalás arra utal, hogy a hongkongiak nem érzik összeegyeztethetőnek a munka és a család iránti kötelezettségeket, és nem látják együttesen építhetőnek a karriert és a családi boldogságot.