Sokszorosára növelhető a mikroszkópok teljesítménye

2011.03.02. 16:52
Brit kutatatók kifejlesztettek egy olyan módszert, mellyel hússzorosára növelhető egy normál optikai mikroszkóp teljesítménye. Az új módszerrel az élő sejtfolyamatok közvetlen megfigyelése is lehetővé válhat.

Ez hatalmas lehetőséget teremt az orvostudománynak: a találmánnyal pontosan meg lehet nézni, amint a vírusok és egyéb kórokozók megtámadják a sejteket, sőt az is látható, hogy az életciklusuk során mikor a leggyengébbek. A technológiai újítás így sokat segíthet a betegségek elleni harcban.

A módszer parányi üveggömböcskéket használ – ezek a vörösvértestnyi méretű részecskék réteget képeznek a megfigyelt minta felületén, gyakorlatilag egy második nagyítólencsét létrehozva. Bár az így kapott kép élessége nem éri el az elektronmikroszkópét, a technikának számos gyakorlati előnye van - véli Lin professzor, a  Manchester University's School of Mechanical, Aerospace and Civil Engineering munkatársa.

"Ha elektronmikroszkóppal kívánjuk megfigyelni a sejteket, akkor először el kell pusztítani azokat, mivel csak ezután válik láthatóvá a felszínük. Az előkészítés pedig nagyon bonyolult folyamat, a sejteket dehidratálni és kezelni kell, amihez egy vákuumkamra is szükséges, ami elképesztően drága. Egy átlagos elektronmikroszkópos vizsgálat mintegy félmillió fontba kerül, míg az optikai mikroszkóppal elvégzett úgy 20 ezer font körül mozog" - állítja Lin.

Az új eljárással korábban elképzelhetetlen pontossággal lehet megfigyelni a sejtekben és azok között lejátszódó biológiai folyamatokat. A kutatócsoport szerint a technika révén a jövőben még ennél is jobb nagyításra is képesek lesznek. A fejlesztés nemcsak az orvosbiológiában hasznosítható: az új módszer segítségével még a bluray-lemezek nanométer méretű adatbarázdái is jól láthatóak, ezáltal még nagyobb kapacitású adattározók fejleszthetők.  • Hírek
  • Megtakarítás